DISTRIBUIȚI
Getty

Ministrul britanic al muncii şi pensiilor, Amber Rudd, a declarat sâmbătă că acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul a fost cea mai bună opţiune posibilă şi singurul plan disponibil pentru ieşirea din Uniunea Europeană, deşi a recunoscut că ar putea să fie nevoie de un plan B, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Parlamentarii britanici par pregătiţi să respingă acordul lui May într-un vot care va avea loc marţi, o decizie ce riscă să împingă a cincea economie a lumii într-o incertitudine şi mai mare şi să lase deschise o serie de posibile rezultate, inclusiv un Brexit necontrolat.


Citește și : Salvini : Bugetul Italiei pe 2019 va preveni „haosul pe care îl vedem în Franţa”

„Cel mai bun acord pe care îl avem este cel înaintat de premier”, a spus Amber Rudd la BBC. „Nu există decât un singur plan”, a adăugat ea.

May a spus că parlamentarii trebuie să îi aprobe acordul de retragere, pentru că în caz contrar riscă ori o ieşire dureroasă fără acord din UE, ori chiar renunţarea la Brexit, însă Rudd a precizat că ar putea fi nevoie de un plan B.

„Dacă planul (premierului May) nu trece, orice se poate întâmpla: un vot al poporului, o opţiune de tip ‘Norvegia plus’. Oricare dintre aceste opţiune ar putea apărea”, a spus ea.

Norvegia nu este membră a UE, dar face parte din piaţa unică, ceea ce permite libertatea de mişcare a bunurilor, capitalului, serviciilor şi cetăţenilor. O opţiune de tip ‘Norvegia plus’ prevede de asemenea o rămânere a Marii Britanii în uniunea vamală, din care Norvegia nu face parte.

Citește și : Şeful diplomaţiei iraniene: Nivelul vânzării de arme de către americani în Orientul Mijlociu mult peste nevoile regiunii

Unii parlamentari pro-UE, inclusiv din Partidul Conservator al premierului May, şi-au exprimat de asemenea sprijinul pentru un al doilea referendum privind apartenenţa la UE sau un ‘vot al poporului’.

Rudd a spus că indiferent dacă May va pierde votul de marţi, ar trebui să rămână prim-ministru. „Nu se pune problema ca ea să plece”, a adăugat ministrul muncii şi pensiilor.