DISTRIBUIȚI

Extremistul australianul Brenton Tarrant, inculpat pentru uciderea a 51 de persoane, în martie, în două moschei din Christchurch (Noua Zeelandă), a pledat nevinovat, a anunţat avocatul său vineri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Procesul său va începe în mai 2020, a anunţat judecătorul.


Într-o videoconferinţă de la închisoarea de securitate maximă din Auckland difuzată la tribunalul din Christchurch, avocatul Shane Tait a declarat că clientul său pledează „nevinovat la toate capetele de acuzare”, în timp ce Tarrant a rămas tăcut în apropierea acestuia.

Citește și : Trump: Sarah Sanders va părăsi Casa Albă la sfârşitul lunii

Brenton Tarrant, un adept autodeclarat al ‘supremaţiei albilor’, este inculpat pentru 51 de capete de acuzare pentru omor, 41 de capete de acuzare pentru tentativă de omor şi unul pentru terorism.

La 15 martie, acest australian în vârstă de 28 de ani a deschis focul în timpul rugăciunii de vineri în două moschei din Christchurch, marele oraş de pe Insula de Sud. El a difuzat acţiunea sa în direct pe reţeaua socială Facebook.

A fost cel mai grav atac armat comis în istoria modernă a Noii Zeelande.

La audierea de vineri, tribunalul a fost informat că expertizele psihiatrice efectuate în cursul detenţiei sale au stabilit că Tarrant este apt mintal să fie judecat, potrivit unui comunicat difuzat de judecătorul Cameron Mander la scurt timp după audiere.

Circa 80 de supravieţuitori ai masacrului şi apropiaţi ai victimelor s-au aflat în sala tribunalului în cursul audierii. Ei l-au putut vedea pe Tarrant afişând un zâmbet ironic în mai multe momente ale transmisiunii.

Judecătorul Cameron Mander a stabilit deschiderea procesului la 4 mai 2020. Avocatul Shane Tait a declarat că procesul va dura aproximativ şase săptămâni. O nouă audiere urmează să aibă loc la 15 august.

Citește și : UE ar putea facilita restructurarea titlurilor de obligaţiuni din zona euro