DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministrul brazilian de Externe, Ernesto Araújo, a afirmat miercuri că potenţiala declarare a ţării sale ca aliat extern al NATO, susţinută de preşedintele american, Donald Trump, este ceva „absolut fundamental” pentru recuperarea capacităţii de apărare a Braziliei, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Declararea Braziliei ca aliat preferenţial extra NATO este un lucru absolut fundamental pentru recuperarea capacităţii noastre de apărare şi a industriei noastre de apărare”, a declarat Araújo, într-o conferinţă de presă ţinută după revenirea din Statele Unite.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

Totodată, el a spus că această apropiere de alianţă va ajuta Brazilia să se impună în plan regional, să fie „un partener major în lume” şi „să-şi îmbunătăţească tehnologia militară şi capacitatea de apărare”, aceasta din urmă, în opinia sa, fiind „mult timp” diminuată.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat marţi la Casa Albă, unde l-a primit pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, că are în vedere primirea Braziliei în NATO.

Citește și: Explozii puternice la Kabul, la sărbătoarea Anului Nou. Cel puțin doi oameni au murit

„Ne vom gândi foarte, foarte serios la asta, fie că este vorba de NATO, fie ceva în legătură cu alianţa”, a declarat Trump, adăugând că susţine şi eforturile Braziliei de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Până acum, singura ţară latino-americană ce s-a alăturat NATO ca „partener global”, fără obligaţia de a participa la acţiuni militare, este Columbia, care a primit acest statut în 2018.