DISTRIBUIȚI

Brazilia trebuie să reducă defrişările ilegale cu un procent cuprins între 15% şi 20% în fiecare an pentru a elimina acest flagel până în 2030, a declarat vineri vicepreşedintele ţării, Hamilton Mourao, referindu-se la un obiectiv naţional fixat de preşedintele Jair Bolsonaro şi menţionat într-o scrisoare adresată în această săptămână preşedintelui american Joe Biden, informează Reuters, potrivit agerpres

Jair Bolsonaro urmează să participe la summit-ul american pentru climă, găzduit săptămâna viitoare de Joe Biden în contextul presiunilor internaţionale ce vizează reducerea defrişărilor din Amazonia braziliană. În 2020, acel fenomen a atins cel mai ridicat nivel al său din ultimii 12 ani, după ce o pădure amazoniană având o suprafaţă de 14 ori mai mare decât cea a oraşului New York a fost distrusă, potrivit datelor guvernamentale.


Citește și : Australia anunţă primul deces provocat de cheaguri de sânge post-vaccinare

Brazilia şi Statele Unite negociază din februarie 2021 un posibil acord de cooperare în privinţa limitării defrişărilor. Negocierile au intrat într-un impas, deoarece Brazilia solicită fonduri înainte de a lua măsuri împotriva defrişărilor, iar Statele Unite doresc să vadă mai întâi anumite rezultate.

Jair Bolsonaro a abordat una dintre cerinţele părţii americane într-o scrisoare expediată miercuri preşedintelui Joe Biden, în care politicianul brazilian s-a angajat ca ţara lui să aducă la zero procentul defrişărilor ilegale până în anul 2030.

Fosta preşedintă de stânga Dilma Rousseff şi-a asumat în trecut responsabilitatea ca ţara ei să atingă acelaşi obiectiv, dar măsurile anti-mediu luate de administraţia Bolsonaro au pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului actual faţă de ţinta anunţată.

În plus, Statele Unite solicită o reducere imediată a defrişărilor în 2021 şi o creştere a acţiunilor de protejare a mediului în Brazilia.

Citește și : Liderul Bisericii Anglicane: ‘Rugaţi-vă pentru regina Elisabeta a II-a!’

O reducere procentuală de 15-20% a defrişărilor în raport cu nivelul din 2020 ar scădea rata de distrugere a pădurii amazoniene la o suprafaţă cuprinsă între 1,191 kilometri pătraţi şi de 2,183 kilometri pătraţi în anul 2030, potrivit calculelor făcute de jurnaliştii de la Reuters pe baza datelor guvernamentale braziliene.

Aceste valori reprezintă totuşi mai puţin de jumătate faţă de cea mai mică suprafaţă defrişată în Amazonia braziliană, care, în 2012, a fost de 4,571 kilometri pătraţi.