DISTRIBUIȚI
Colégio Web

O petiţie pentru candidatura lui Luiz Inacio Lula da Silva la preşedinţia Braziliei a strâns peste 170.000 de semnături, între care cea a regizorului Oliver Stone şi a patru foşti preşedinţi sud-americani, informează AFP.

Petiţia „Alegeri fără Lula ar fi frauduloase” a fost semnată de Cristina Kirchner, preşedinta Argentinei în perioada 2007/2015, uruguayanul José Mujica (2010-2015), ecuadorianul Rafael Correa (2007-2017) şi columbianul Ernesto Samper (1994-1998).


Citește și : Atentat sinucigaș la Bagdad. Cel puţin trei persoane au fost ucise

Favorit în sondaje pentru alegerile din octombrie, Lula, care a condus Brazilia în perioada 2003/2010, a fost condamnat în iulie la 9 ani şi şase luni de închisoare de către procurorul anticorupţie Sergio Moro, dar este liber până la judecarea apelului prevăzută la 24 ianuarie, la Porto Alegre.

După acest apel, el ar putea fi eliberat, încarcerat sau autorizat să intre în campanie şi să redevină şef al statului. Însă, multe alte recursuri la orice decizie sunt posibile.

Un simbol al stângii, Lula este acuzat că a beneficiat, de pe urma generozităţii unora, de 3,7 milioane de reali brazilieni (1,08 milioane de euro), inclusiv de un triplex într-o staţiune balneară, din partea OAS, o întreprindere de construcţii implicată în scandalul tentacular Petrobras.

Fostul şef de stat, care este vizat, de asemenea, de alte patru proceduri judiciare, a negat toate acuzaţiile care-l vizează, argumentând că ele nu au la bază probe concrete.

Pe lână regizorul american Oliver Stone, alte personalităţi au semnat petiţia, precu, actorul brazilian Wagner Moura (Narcos) sau psihanalistul francez Michel Plon.

Potrivit Folha de Sao Paulo, Partidul Muncitorilor (PT), fondat de Lula, intenţionează să trimită 50 de autocare cu militanţi la Porto Alegre în ziua apelului. Săptămâna trecută, primarul acestui oraş a cerut sprijinul armatei pentru a evita o „invazie” a susţinătorilor lui Lula.