DISTRIBUIȚI
Vox

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat, duminică, că ţara sa nu are nevoie de ajutorul german, după ce Berlinul a anunţat cu o zi înainte că taie fondurile pentru proiectele de sustenabilitate vizând protejarea pădurii amazoniene, informează luni agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

„Brazilia nu are nevoie de acest lucru”, a afirmat Bolsonaro în faţa reporterilor în capitala Brasilia.


Citește și: Australia bagă sute de milioane de dolari în forțele speciale

Sâmbătă, Germania a anunţat că intenţionează să blocheze plata a 35 milioane de euro (aproximativ 40 milioane de dolari) către Brazilia pentru programele de conservare şi biodiversitate a pădurilor.

„Politica guvernului brazilian în Amazon ridică semne de întrebare cu privire la continuarea unei reduceri constante a ratelor de defrişare”, a declarat cotidianului german Tagesspiegel ministrul german al mediului Svenja Schulze.

Fondul Amazon, creat în 2008 pentru a strânge donaţii destinate prevenirii, monitorizării şi combaterii defrişărilor în Amazonul brazilian, se numără printre proiectele care ar putea avea de suferit.

Norvegia şi Germania, doi dintre cei mai mari contribuabili, au ameninţat să se retragă, Norvegia declarând anul trecut că plăţile către Brazilia vor fi înjumătăţite şi ar putea fi chiar eliminate.

Citește și: Jihadiștii amenință pe toată lumea în Siria. Primii luați în colimator sunt kurzii și forțele susținute de SUA

Bolsonaro a promis la sfârşitul lunii iulie să combată „defrişările ilegale”, declarând că „vom acţiona eficient în lupta împotriva defrişărilor ilegale”, într-o postare pe contul său de Facebook.

Brazilia deţine aproximativ 60% din pădurea amazoniană, care constituie la rândul său 40% din pădurile tropicale ale Pământului şi adăposteşte 10-15% din speciile terestre în lume, dar acum este defrişată cu o viteză în creştere pentru a crea mai multe terenuri agricole.