DISTRIBUIȚI
Colégio Web

Fostul preşedinte brazilian Lula, închis pentru corupţie, a dat undă verde formaţiunii sale politice, Partidul Muncitorilor (PT, stânga), să găsească alt candidat pentru alegerile prezidenţiale din Brazilia, în care el era dat drept favorit chiar dacă risca să fie declarat ineligibil, informează marţi AFP, conform agerpres.

Cu toate acestea, PT a confirmat rapid menţinerea candidaturii lui Luiz Inacio Lula da Silva, aceasta fiind singura lui şansă de a reveni la putere.


Citește și : Canada : Şoferul furgonetei , pus sub acuzare marţi pentru zece crime cu premeditare în cazul atacului din Toronto

„Vreau să vă simţiţi total liberi să luaţi orice decizie, pentru că 2018 este un an foarte important pentru PT, pentru stânga, pentru democraţie”, a notat acest personaj emblematic al stângii braziliene într-o scrisoare dată citirii de către preşedinta partidului, Gleisi Hoffmann, luni seara târziu, în timpul unei reuniuni a conducerii partidului.

Unul dintre cadrele PT, Alexandre Padilha, a publicat pe Facebook imagini video în care se poate vedea cum Gleisi Hoffmann citeşte un fragment din scrisoarea lui Lula. La scurt timp după publicarea acestor imagini, Gleisi Hoffmann a notat pe contul său de Facebook că PT va menţine candidatura lui Lula.

„Poporul doreşte ca Lula să fie eliberat, ca Lula să fie preşedinte! Nu există un plan B, pentru că Lula este nevinovat”, a scris ea, dând asigurări că această candidatură a celui care a fost deja de două ori preşedinte al Braziliei (2003-2010) va fi aprobată în timpul viitoarei convenţii naţionale şi înregistrate la tribunalul electoral la 15 august.

PT nu are un plan B cu atât mai mult cu cât niciunul dintre liderii săi nu are nici carisma, nici experienţa lui Lula şi nu este în măsură să-şi ia avânt în sondaje.

În scrisoarea sa, Lula adaugă că este „fericit” de rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Datafolha, sondaj care, în pofida detenţiei sale, îl plasează în continuare mult în faţa intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale din octombrie, cu 31%, chiar dacă în scădere cu şase procente.

Citește și : Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, neagă în faţa judecătorilor orice genocid

Condamnat în a doua instanţă la 12 ani şi o lună închisoare pentru corupţie şi spălare de bani, Lula a început să-şi ispăşească pedeapsa la 7 aprilie, la sediul Poliţiei federale din Curitiba (sud).

Luni seara, avocaţii săi au depus din nou recursuri la tribunale împotriva detenţiei lui.

În tot acest timp, Lula nu a putut să primească decât vizitele avocaţilor săi, în timp ce vizitele prietenilor lui, printre care fosta preşedintă Dilma Rousseff, care i-a succedat, sau a responsabililor PT fiindu-i refuzate.