DISTRIBUIȚI
Capital

Brazilia, China, Indonezia şi Uniunea Europeană sunt zonele în care potenţialul de acţiune pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius printr-o mai bună gestionare a terenurilor, în special a pădurilor, este cel mai ridicat, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ele sunt urmate de India, Rusia, Mexic, Statele Unite, Australia şi Columbia, conform studiului apărut în Nature Climate Change, care stabileşte o foaie de parcurs pentru reducerea cu 50% pe deceniu, între 2020 şi 2050, a emisiilor asociate utilizării terenurilor – adică o scădere cu 85% până în 2050.


Citește și : VIDEO – Incendiu la Cavallerizza Reale din Torino, sit UNESCO

‘Aceste zece ţări contribuie cu aproximativ 50% la emisiile rezultate din utilizarea terenurilor, de aceea acţiunea lor este esenţială’, a declarat Stephanie Roe, autoare principală a studiului.

Utilizarea terenurilor include gestionarea pădurilor (împădurire, reîmpădurire), conservarea şi restaurarea altor medii naturale (turbe, mangrove, mlaştini etc.) şi practicile agricole (agrosilvicultura, seminţe, îngrăşăminte, gestionarea gunoiului de grajd, întreţinerea păşunilor etc.).

Stephanie Roe de la Universitatea din Virginia a declarat că acest studiu demonstrează că posibilele reduceri ale acestor emisii nu se referă doar ‘la pădurile tropicale, care atrag mai mult atenţia din cauza defrişărilor, ci şi la ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare’.

În general, ‘gestionarea durabilă a terenurilor ar putea contribui cu până la 30% la efortul de reducere a emisiilor necesare pentru atingerea obiectivului limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius’, a mai spus ea.

Citește și : Barclay: Riscul unui Brexit fără acord este real

Reducerea emisiilor s-ar putea realiza în mare măsură prin conservarea pădurilor, a turbăriilor şi a zonelor umede. Restul reducerii ar fi posibil datorită unor bune practici agricole, a unei diete bazate pe consumul unor cantităţi mai mici de carne (Statele Unite, UE, China, Brazilia, Argentina şi Rusia) şi a reducerii risipei alimentare.