DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a semnat marţi un decret care îmblânzeşte regulile pentru deţinerea de arme de foc, o promisiune-cheie pe care a făcut-o în timpul campaniei sale electorale, menită să combată criminalitatea, informează AFP, potrivit agerpres.

„Pentru a asigura dreptul la legitimă apărare, eu, în calitate de preşedinte, voi folosi această armă”, a declarat şeful statului brazilian, referindu-se la stiloul cu care a semnat decretul, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial din Planalto, în capitala Brasilia.


Citește și : Votul din Parlamentul britanic privind Brexitul ar urma să aibă loc marţi seara în jurul orei 20:00 GMT

O sursă ministerială a declarat pentru AFP că decretul intră în vigoare de la semnarea lui, fără să fie necesară aprobarea documentului în Parlamentul Braziliei.

Acest decret aduce modificări menite să facă mai puţin aspru „Statutul pentru dezarmare” din 2003, care ridica numeroase bariere administrative pentru deţinerea de arme.

Preşedintele Bolsonaro a declarat marţi că a luat această măsură în baza referendumului din 2005, prin care 64% dintre brazilieni au respins o lege ce prevedea, între altele, interdicţia totală a comercializării de arme în Brazilia.

„Din nefericire, la acea dată, guvernul a găsit mijloace de a priva populaţia de dreptul” de a se înarma, a declarat Bolsonaro, evocând guvernul de stânga al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), aflat astăzi în închisoare pentru corupţie. „Poporul a decis să cumpere arme şi muniţii şi noi nu putem să-l privăm de ceea ce a dorit el la acel moment”, a conchis şeful statului brazilian.

În noul decret, criteriile stabilite pentru ca o persoană să poată justifica necesitatea de a cumpăra o armă au fost considerabil îmblânzite. Acesta vizează doar deţinerea de arme şi nu dreptul la portarmă în afara domiciliului, chiar dacă preşedintele Bolsonaro s-a exprimat de mai multe ori în favoarea acestuia din urmă, în special pentru şoferii de camioane, victime frecvente ale unor atacuri armate.

Dreptul la portarmă este rezervat militarilor, poliţiştilor şi persoanelor care lucrează în agenţii de securitate, publice sau private.

Citește și : Trump comandă şi plăteşte fast-food american la Casa Albă, din cauza „shutdown”-ului

Fost căpitan de armată, Jair Bolsonaro, 63 de ani, a promis în timpul campaniei sale electorale să faciliteze accesul la arme pentru „oamenii de bine”. În toate întâlnirile sale electorale, el mima un pistol cu degetele sale, gest reprodus de asistenţă, inclusiv de copii.

Brazilia, cea mai mare ţară din America Latină, care numără 210 milioane de locuitori, este una dintre cele mai violente din lume, cu 63.880 de omucideri pe an, în medie 175 pe zi. Rata omuciderilor este de 30,8 la 100.000 de locuitori, de trei ori mai mare decât cea de 10 la 100.000, considerată de ONU pragul violenţei endemice.