DISTRIBUIȚI

Brazilia a lansat în spaţiu primul său satelit cu scopul de a monitoriza defrişările din Pădurea Amazoniană, a anunţat duminică Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), citat de agenţia DPA, potrivit agerpres.  

Denumit „Amazonia 1”, satelitul a fost lansat cu succes spre orbită la ora locală 1:54 (4:54 GMT) de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din India, se arată într-un comunicat.


Citește și : Preşedintele Armeniei refuză să-l demită pe şeful armatei

Acesta este „primul satelit de observare a Pământului proiectat, integrat, testat şi operat în totalitate de Brazilia”, potrivit comunicatului.

Amazonia 1 urmează să trimită imagini pentru monitorizarea mediului şi a activităţilor agricole din Brazilia.

Camera cu care satelitul este dotat poate să fotografieze orice locaţie de pe Pământ la fiecare cinci zile, o caracteristică descrisă de INPE drept „extrem de valoroasă” datorită faptului că nu este întotdeauna garantată obţinerea unei imagini clare, neafectată de prezenţa norilor.

Citește și : ONG-ul german Sea-Watch a salvat 147 de migranţi în largul coastelor Libiei

Cu un buget de 44 de milioane de reali (aproximativ 71,4 milioane de euro), proiectul Amazonia 1 a fost în mod repetat expus riscului de reducere a fondurilor, conform site-ului de ştiri G1.

Cu puţin timp înainte de lansare, INPE a suspendat granturile a peste o sută de oameni de ştiinţă, se menţionează în raport.