DISTRIBUIȚI
Folha-Uol

Brazilia a depăşit pragul de 700.000 de morţi din cauza covid-19, la trei ani de la primul deces din cauza noului coronavirus, care a făcut din această ţară latino-americană al doilea cel mai îndoliat stat din lume, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează AFP, scrie news.ro

Primul deces în Brazilia – al unei femei în vârstă de 50 de ani, la São Paulo (sud-est) – a avut loc la 12 martie 2020 şi a marcat începutul unei lungi crize sanitare, care a copleşit spitalele, morgile şi cimitirele.


Numai Statele Unite au înregistrat un bilanţ mai mare – de 1,1 milioane de morţi -, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Pandemia a ucis 6,8 milioane de oameni în lume.

Gestionarea crizei covid-19 în Brazilia a fost marcată de un număr mare de polemici între mediile ştiinţifice şi fost preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsanoro.

Acesta a spus mult timp că vovid-19 este o ”gripuliţă”, a promovat ”tratamente” ineficiente şi s-a opus vaccinării.

El a refuzat să izoleze populaţia, în numele apărării primei economii din America Latină, şi şi-a multiplicat băile de mulţime, cel mai adesea fără mască.

Sucesorul său, Luiz Inacio Lula da Silva, l-a catalogat pe Jair Bolsonaro drept un ”genocidar” şi a promovat vaccinarea anticovid.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

El a fost vaccinat cu a cincea doză în faţa camerelor de luat imagini, în februarie.

”Vaccinul care este disponibil gratuit în toate unităţile de sănătate ar fi putut schimba viaţa familiilor care au pierdut fiinţe dragi în timpul pandemiei”, îşi exprimă regretul în acest comunicat Ministerul brazilian al Sănătăţii.