DISTRIBUIȚI
LIT-CI

Guvernul Districtului Federal (Brasilia) a declarat luni „starea de calamitate publică” ca urmare a pandemiei de coronavirus, care s-a agravat în capitala braziliană şi care a înregistrat până în prezent 550 de decese şi 45.000 de contagieri, relatează EFE, scrie agerpres.

„A fost decretată starea de calamitate publică pentru Districtul Federal, ca urmare a pandemiei provocată de noul SARS-CoV-2”, a declarat guvernatorul Brasiliei, Ibaneis Rocha.


Citește și : Coronavirusul OBLIGĂ China să reimpună restricții! 400.000 de locuitori au fost puși în izolare

Practic, starea de calamitate publică este o măsură pur administrativă ce conferă autorităţilor locale o mai mare libertate în gestionarea bugetelor şi permite accesul, în mod rapid, la resursele guvernului central pentru a face faţă unei urgenţe.

Districtul Federal a fost prima regiune din Brazilia care a adoptat, la jumătate lunii martie, măsuri de izolare socială pentru a frâna răspândirea coronavirusului, cu închiderea şcolilor şi suspendare evenimentelor publice.

Totuşi, a fost şi prima regiune care a flexibilizat distanţarea şi a permis redeschiderea treptată a centrelor comerciale neesenţiale, la sfârşitul lunii mai, fapt ce s-a tradus printr-o creştere a numărului de infectări cu noul coronavirus şi a spitalizărilor.

Citește și : MĂCEL într-o piață de animale din Afganistan (VIDEO)! Zeci de civili au murit pe loc

Potrivit decretului, măsura rămâne în vigoare cât timp „durează efectele pandemiei” în Brazilia, a doua ţară cea mai afectată de noul coronavirus şi care a raportat până în prezent 57.622 de decese şi 1.344.143 de contagieri, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii.