DISTRIBUIȚI
Mongabay

Braconajul rinocerilor a înregistrat o scădere anuală de 63% în Namibia, a declarat vineri Ministerul Mediului, menţionând operaţiuni intensificate de supraveghere din partea autorităţilor, precum şi sentinţe şi amenzi mai aspre pentru braconieri, informează Reuters, potrivit agerpres.

Braconajul elefanţilor, care are loc în mai mică măsură, a scăzut de asemenea, în acest an fiind raportate doar două incidente în comparaţie cu cele 13 din 2019, a precizat ministerul.


Citește și : Cel puţin 14 morţi şi 15 răniţi grav după ce un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare

Acest stat din sudul Africii găzduieşte a doua cea mai mare populaţie de rinoceri albi din lume după Africa de Sud, a precizat organizaţia non-profit Save the Rhino. Totodată, în Namibia se află o treime din ceea ce a mai rămas din populaţia de rinoceri negri la nivel global.

Braconajul rinocerilor a afectat această regiune din sudul Africii timp de mai multe decenii în special ţările învecinate Africii de Sud şi Botswana, ceea ce a dus la programe anti-braconaj, printre care decornarea şi o monitorizare strictă.

Namibia a crescut suma amenzilor pentru braconaj la 25.000.000 de dolari namibieni (1,43 de milioane de dolari americani) de la 200.000, iar sentinţele cu închisoarea au sporit la 25 de ani de la 20.

Rinocerii sunt vânaţi şi ucişi pentru coarnele lor aflate la mare căutare în special în Asia, unde nobilii le consideră un simbol al statutului social. Sunt totodată folosite pentru a produce pulbere şi utilizate ca medicament.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Pădurilor şi Turismului din Namibia, Romeo Muyanda, a spus că braconajul rinocerilor a scăzut de la 46 în 2019, la 17 incidente înregistrate până la această dată în 2020.

Intensificarea patrulărilor terestre şi aeriene a fost principalul motiv, în timp ce colaborarea cu cetăţenii, precum şi sentinţele mai aspre pentru braconierii condamnaţi la închioare au contribuit de asemenea la reducerea fenomenului.

Citește și : Londra denunţă numărul ‘inacceptabil’ de migranţi care traversează Canalul Mânecii

”Un alt factor este colaborarea excelentă cu agenţiile de aplicare a legii, precum poliţia din Namibia, forţele de apărare din Namibia şi Centrul de Informaţii”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Interdicţia referitoare la călătoriile internaţionale impusă în martie ca răspuns la pandemia de COVID-19 nu a reprezentat un factor major în reducerea fenomenului braconajului.