DISTRIBUIȚI
TOTB.ro

Autorităţile din Botswana au solicitat de urgenţă asistenţă locală şi internaţională pentru a stabili cauza morţii a 162 de elefanţi în Delta Okavango (nord) pe parcursul lunii trecute, informează DPA marţi, scrie agerpres.

„Am exclus braconajul şi otrăvirea, deoarece carcasele pe care continuăm să le descoperim au colţii intacţi”, a declarat pentru DPA Dimakatso Ntshebe, coordonator pentru faună sălbatică la nivel regional.


Citește și : Rusia îşi reafirmă sprijinul pentru Iran în programul nuclear

„Tiparul deceselor este similar în cazul tuturor elefanţilor ale căror carcase au fost descoperite în zonă”, a precizat el.

Este posibil ca unele carcase să nu fi fost încă localizate, deoarece „nu este uşor să traversăm terenul dificil al Deltei Okavango”, a completat acesta.

Alte carcase ar putea fi găsite după căutări la sol în deltă şi folosind elicoptere furnizate de Ministerul responsabil pentru protecţia faunei sălbatice, a adăugat Ntshebe, făcând totodată apel la organizaţii internaţionale pentru a furniza resursele necesare localizării altor carcase de elefanţi.

Până în prezent, antraxul şi otrăvirea de către oameni au fost excluse drept posibile cauze de deces, a precizat Ntshebe.

Probe de la elefanţii decedaţi au fost trimise în laboratoarele din SUA, Africa de Sud şi Zimbabwe pentru analize, însă procesul a fost întârziat de restricţiile impuse pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a declarat dr. Wave Kasheeka, veterinar principal în cadrul Departamentului pentru faună sălbatică şi parcuri naţionale.

Citește și : Cercetătorii britanici AU GĂSIT medicamentul minune împotriva coronavirusului: Ieftin şi larg disponibil!

Cu o populaţie de 130.000 de elefanţi, Botswana are o bună reputaţie în ceea ce priveşte protejarea acestor animale, deşi preşedintele Mokgweetsi Masisi a fost criticat în 2018 pentru ridicarea unei interdicţii privind vânătoarea din 2014.