DISTRIBUIȚI

Bosnia se teme de o ‘criză’ a migraţiei provocată de trecerea masivă a migranţilor dinspre Grecia, a declarat miercuri ministru bosniac al securităţii, Dragan Mektic, care a atenţionat că ţara sa nu poate gestiona această situaţie, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Situaţia se complică pe ruta balcanică”, a declarat Mektic într-o conferinţă de presă, estimând că în prezent există ”între Grecia şi Bosnia între 45.000 şi 50.000 de migranţi’.


Citește și : Risc de reacţii ostile ”antibritanice” în Rusia (Ministerul britanic de Externe)

”Se poate presupune că un număr atât de mare de migranţi are intenţia de a traversa Balcanii de Vest pentru a ajunge în Europa Occidentală”, a spus oficialul bosniac.

Sute de mii de migranţi, majoritatea venind din Orientul Mijlociu, au traversat Balcanii în 2015 şi 2016, folosind o rută care includea Macedonia, Serbia, Croaţia şi Ungaria.

După închiderea frontierelor UE la începutul lui 2016, această rută a fost întreruptă, chiar dacă migranţii încearcă să treacă clandestin.

În ultimele luni, aceşti călători, care se deplasează în grupuri mici, folosesc tot mai mult o rută alternativă, prin Albania, Muntenegru şi Bosnia. Numărul lor este în creştere începând din octombrie anul trecut. De la 1 ianuarie 2018, circa 640 de migranţi ilegali au fost arestaţi, în timp ce alţi 660 au fost împiedicaţi să treacă graniţa, a anunţat luni poliţia de frontieră bosniacă.

Citește și : Erdogan speră ca bastionul kurd din Afrin să fie ”total încercuit” miercuri seara