DISTRIBUIȚI
Operation World

Mii de refugiaţi şi migranţi au ajuns în acest an în Croaţia trecând prin Bosnia în drumul lor spre ţări mai bogate din Europa, dar mulţi au rămas în oraşe de frontieră, unde localnicii afirmă că nu mai pot face situaţiei şi sunt îngrijoraţi în legătură cu securitatea, relatează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

„A început spontan, noi hrănindu-i pe ei. Dintr-o dată erau 500”, a spus Rasim Pajezetovic, om de afaceri din oraşul Velika Kladusa care a furnizat alimente pentru migranţi timp de mai mult de trei luni.


Citește și : Popularitatea Uniunii Europene este în creştere, cu un an înaintea alegerilor europene (sondaj)

„Nu putem finanţa aceasta şi se întâmplă uneori că nu am nimic să le pregătesc să mănânce”, a adăugat el, menţionând că nicio instituţie din Bosnia nu a oferit sprijin.

Aproximativ 4.500 de persoane din Siria, Irak, Turcia, Afganistan şi alte ţări au intrat în Bosnia anul acesta după ce traficanţii de migranţi au creat o nouă rută din Grecia, via Albania, Muntenegru şi Bosnia spre Croaţia şi Europa de Vest.

Peste un milion de migranţi au intrat în Europa din nordul Africii şi Orientul Mijlociu în 2015, provocând o situaţie de criză pentru Uniunea Europeană, dar relativ puţini au trecut prin Bosnia.

Citește și : Un alt grup de solicitanţi de azil deportaţi din Germania a sosit pe aeroportul capitalei afgane Kabul

Autorităţile guvernamentale, care afirmă că până la 40% dintre migranţii care au intrat în Bosnia au rămas în această ţară, i-au mutat pe cei fără adăpost din capitala Saraievo într-un centru pentru refugiaţi săptămâna trecută. Bosnia a întărit controalele la frontieră şi a promis să-i găzduiască pe toţi migranţii care solicită azil.