DISTRIBUIȚI
N1 Info

Ambasadorul Franţei la Sarajevo, Guillaume Rousson, a fost convocat vineri de preşedintele în exerciţiu al Bosniei, Zeljko Komsic, după ce în ajun preşedintele francez Emmanuel Macron a descris ţara balcanică drept o ”bombă cu ceas”, transmit AFP şi dpa, scrie agerpres.

Într-un interviu publicat joi de săptămânalul britanic The Economist, şeful statului francez a declarat că este îngrijorat de situaţia din Bosnia mai mult decât de cea din alte ţări din Balcani.


Citește și : Retragerea trupelor militare din regiunea ucraineană Donbass va începe sâmbătă

”Dacă sunteţi îngrijoraţi de regiune, prima chestiune este Bosnia-Herţegovina, înainte de Macedonia (de Nord) şi Albania. Bomba cu ceas care face tic-tac în apropiere de Croaţia (ţară membră a Uniunii Europene) şi care se confruntă cu problema întoarcerii jihadiştilor este Bosnia-Herţegovina”, a spus Macron în interviul citat.

Într-un comunicat, cabinetul lui Zeljko Komsic, care este membrul croat al preşedinţiei colegiale a Bosniei, a explicat că liderul bosniac i-a prezentat ambasadorului Franţei ”cifre precise” despre numărul de cetăţeni bosniaci care plecaseră pe front în străinătate sau care încă sunt acolo.

”Preşedintele în exerciţiu a subliniat că Bosnia-Herţegovina participă cu succes la lupta contra terorismului şi că Franţa şi alte ţări pot conta pe sprijinul Bosniei” în acest domeniu, se arată în comunicat, care nu evocă totuşi afirmaţiile preşedintelui francez.

Citește și : Turcia va începe expulzarea jihadiștilor străini către ţările lor

Peste 100 de bosniaci se află în prezent în tabere din nordul Siriei, a anunţat recent premierul bosniac Denis Zvizdic. Potrivit postului Radio Free Europe, este vorba de 23 de bărbaţi, 27 de femei şi 60 de copii.

Câţiva zeci de bărbaţi bosniaci s-au întors deja în ţara lor şi majoritatea dintre ei au fost aduşi în faţa justiţiei. Cel puţin 80 de bosniaci au fost ucişi în lupte în Orientul Mijlociu, conform media bosniace.