DISTRIBUIȚI
AFP

Doi islamişti radicali au fost acuzaţi marţi că au planificat un atac terorist împotriva serviciilor de securitate din Bosnia, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Procuratura din Sarajevo a afirmat că Maksim Bozic, un sârb ortodox convertit la islam şi cunoscut sub numele de Muhamed, şi Edin Hastor, un musulman bosniac, sunt membri ai mişcării salafiste ultraconservatoare, şi i-a acuzat că au cooperat cu diferite persoane în vederea obţinerii de arme şi dispozitive explozive.


Citește și : Militari chinezi au defilat pentru prima oară la Minsk, în Belarus

Potrivit parchetului, Bozic, 28 de ani, şi Hastor, de 46 de ani, sunt bănuiţi că au planificat un atac asupra sediului Agenţiei de anchetă şi protecţie (SIPA) şi asupra Ministerului de Interne din oraşul Tuzla.

Atacul ar fi putut „destabiliza ordinea constituţională, precum şi securitatea în Bosnia şi în regiune”, a afirmat într-un comunicat parchetul din Sarajevo.

Cei doi bărbaţi au fost arestaţi în aprilie într-o operaţiune a poliţiei, în timpul căreia au fost confiscate grenade, arme automate, veste antiglonţ şi alte echipamente militare, a precizat sursa citată.

Citește și : Polonia: Preşedinta Curţii Supreme refuză decizia de pensionare

Musulmanii din Bosnia sunt în general moderaţi, însă unii s-au radicalizat sub influenţa luptătorilor străini veniţi în ţară în timpul războiului din 1992-1995 pentru a lupta alături de musulmani împotriva sârbilor ortodocşi şi a croaţilor catolici. Unii dintre ei au format grupuri pe care organizaţia islamică moderată din Bosnia încearcă să le destructureze.