DISTRIBUIȚI
Operation World

Mai mulţi poliţişti şi foşti luptători în războaiele din anii 1990 au fost răniţi miercuri la Sarajevo în ciocniri pe marginea unei manifestaţii, relatează AFP, scrie agerpres.

„Sperăm că ne vor rezolva problemele, pentru că altfel le promitem că nu vor avea loc alegeri”, a ameninţat unul dintre participanţi, rezumând furia manifestanţilor, care solicită îmbunătăţirea statutului lor şi acordarea de pensii pentru mai mulţi dintre foştii combatanţi. Ţară săracă şi cu instituţii fragile, Bosnia va organiza alegeri la 7 octombrie, într-un context tensionat.


Citește și : Qatarul va acorda rezidenţă permanentă imigranţilor în anumite condiţii

Bosnia numără oficial 800.000 de foşti combatanţi, fie ei sârbi, croaţi sau bosniaci, adică o proporţie considerabilă, de aproape un sfert din populaţie (3,5 milioane de locuitori).

În entitatea croato-musulmană, numai 87.000 de foşti luptători au o pensie, în timp ce 42.000 de familii ale soldaţilor morţi în război sunt de asemenea ajutate. Asta înseamnă un buget anual de circa 290 de milioane de euro, adică o cincime din bugetul total al entităţii, care este de 1,4 miliarde de euro. Însă aceste costuri ar urma să crească, deoarece veteranii pot cere aceste subvenţii când ies la pensie.

Mai multe manifestaţii au fost organizate în ultimele luni la Sarajevo, însă este pentru prima dată când una dintre ele degenerează în astfel de violenţe, care au izbucnit când cei 500 de manifestanţi au fost împiedicaţi să defileze pe una din principalele artere ale capitalei.

Poliţia a anunţat că patru membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, în timp ce un fotograf al AFP a relatat că mai mulţi manifestanţi au fost de asemenea afectaţi.

Citește și : SUA: Stare de carantină în cazul unui avion de pasageri care a aterizat la New York

Unii protestatari au spus că au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc, iar alţii că au fost bătuţi cu bastoane, potrivit Reuters.

Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) a făcut circa 100.000 de morţi.