DISTRIBUIȚI

Ţările membre ale UE angajate în Mali vor retrage o parte din efectivele angajate în misiunea de formare militară după oprirea activităţilor sale, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, relatează AFP, potrivit agerpres

„Misiunea rămâne în Mali, dar va fi redimensionată, pentru că nu mai are nevoie de o mie de persoane dacă nu mai antrenează militari din Mali”, a explicat el la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

„Spania, care a trimis unul dintre cele mai importante contingente, nu va pleca, dar îşi va reduce efectivele. Germania la rândul său îşi va redesfăşura militarii în Niger”, a mai spus el.

Plecările se vor face de manieră coordonată, a dat asigurări Borrell. „Nu plecăm cu totul, întrucât pentru a ne face bagajele ne trebuie o decizie unanimă şi aceasta este foarte dificil de obţinut. Chestiunea plecării nici măcar nu s-a pus în cursul reuniunii”, a spus el.

Uniunea Europeană a decis în aprilie să până capăt instruirii unităţilor forţelor armate şi gărzii naţionale din Mali din cauza colaborării lor cu mercenarii grupului rusesc Wagner, veniţi în ţară la chemarea juntei.

Decizia liderilor malieni de a ieşi din G5 Sahel şi forţa sa antijihadistă s-au adăugat denunţării acordurilor de apărare între Bamako şi Paris, a comentat Josep Borrell.

UE a decis marţi să îngheţe furnizarea de material militar finanţată prin „Facilitatea europeană pentru pace”, a confirmat el.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

UE a angajat sute de militari şi experţi în misiunile de formare în Mali, EUTM pentru forţele armate şi EUCAP Sahel-Mali pentru poliţie. Mandatul EUCAP, aprobat în 2015, a fost prelungit până la 31 ianuarie 2023. Cel al EUTM, aflată în teren din 2013, durează până la 18 mai 2024.

Mai multe ţări ale UE participă în plus la Misiunea ONU în Mali, MINUSMA. Astfel, Germania a angajat 1.100 de militari în MINUSMA şi alţi 300 în misiunile de formare ale UE.