DISTRIBUIȚI
European Parliament - Europa EU

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate, Josep Borrell, a declarat duminica aceasta că Rusia şi China subminează un răspuns internaţional unit la lovitura de stat din Myanmar şi că UE ar putea oferi mai multe stimulente economice dacă ţara revine pe calea democratică, transmite Reuters, potrivit agerpres

„Nu este o surpriză că Rusia şi China blochează încercările Consiliului de Securitate al ONU, de exemplu de a impune un embargou asupra armelor. Concurenţa geopolitică în Myanmar va face foarte dificilă găsirea unui numitor comun. Dar avem datoria să încercăm”, a scris într-o postare pe blog şeful diplomaţiei europene.


Citește și : UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

Borrell a afirmat că forţele de securitate birmane au ucis peste 550 de protestatari neînarmaţi, printre care 46 de copii, într-o reprimare sângeroasă de la preluarea puterii, printr-un puci comis la 1 februarie, de la guvernul ales condus de Aung San Suu Kyi. „Lumea priveşte îngrozită în timp ce armata foloseşte violenţa împotriva propriului său popor”, a scris Borrell.

China şi Rusia au ambele legături cu forţele armate din Myanmar, cele două ţări fiind primul şi respectiv cel de-al doilea furnizor de arme pentru această ţară.

UE pregăteşte noi sancţiuni asupra unor persoane şi companii deţinute de armata birmană.

Citește și : Iranul, în carantină pentru 10 zile