DISTRIBUIȚI
Deschide.md

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat vineri că ambianţa negocierilor privind dosarul nuclear iranian este „mai bună” decât în 2021 şi că este „posibil” să se ajungă la un acord „în următoarele săptămâni” la Viena, relatează AFP, potrivit agerpres

„Ambianţa este mai bună după Crăciun. Înainte de Crăciun eram foarte pesimist. Astăzi cred că există o posibilitate de a ajunge la un acord”, a declarat el la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor afacerilor externe ai celor 27 de state membre UE la Brest.


Citește și : Regina Margrethe a II-a, forţa liniştită a Danemarcei

Josep Borrell a evocat un posibil „rezultat final” în următoarele săptămâni. „Sper în continuare că va fi posibil să refacem acordul şi să-l facem să funcţioneze ca înainte de retragerea americană”, a adăugat el.

Semn că evaluarea situaţiei nu este unanimă, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a reiterat în schimb că negocierea avansează „mult prea lent pentru a putea ajunge la un rezultat”.

„Este important să putem accelera pentru că această negociere se află într-o formă de urgenţă vitală”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă comune.

„Ori iranienii vor într-adevăr să încheie un acord şi atunci există sentimentul că flexibilitatea şi agilitatea posturii americane vor putea fi pe măsură. Ori nu vor să se ajungă la un acord şi în acel moment ne vom afla în faţa unei crize majore a proliferării”, a subliniat Jean-Yves Le Drian.

„Nu mai există nimic de negociat dacă nu se întâmplă nimic”, a spus el, referindu-se la progresele cu paşi mari ale programului nuclear iranian. „Dacă nu există accelerare, nu există nici ridicarea sancţiunilor”, a adăugat el.

Încheiat în 2015 între Iran, de o parte, şi SUA, Regatul Unit, China, Rusia, Franţa şi Germania, de cealaltă parte, acordul oferea Teheranului o ridicare a unei părţi a sancţiunilor internaţionale, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU.

Citește și : Premierul suedez intră în izolare după un test pozitiv

Însă după retragerea unilaterală a americanilor din acordul din 2018 în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Teheranul şi-a abandonat progresiv angajamentele. În acelaşi timp, SUA au impus sancţiuni.

Negocierile au fost relansate în noiembrie, la Viena, pentru a readuce Washingtonul în acest pact şi a determina Teheranul să-şi respecte angajamentele.