DISTRIBUIȚI
Twitter

Premierul Boiko Borisov, cel mai longeviv şef de executiv din Bulgaria de până acum, a anunţat miercuri că partidul său GERB de centru-dreapta îl propune pe fostul ministru de externe Daniel Mitov pentru conducerea guvernului pe care va încerca să-l formeze în urma alegerilor legislative din 4 aprilie, transmit Reuters şi BTA, potrivit agerpres.  

‘Îl aleg pe Daniel Mitov, pentru că vreau să subliniez foarte clar poziţia noastră proeuropeană şi pro-NATO’, le-a spus Borisov deputaţilor GERB, într-o transmisie în direct pe pagina sa de Facebook.


Citește și : Pfizer-BioNTech trimite încă 50 milioane de vaccinuri în UE

Boiko Borisov, care a dominat scena politică din ţara sa începând din 2009, a mai spus că renunţă la mandatul de parlamentar obţinut la scrutin pe lista GERB, pentru a se concentra pe acest partid.

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor anunţate vinerea trecută.

GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Citește și : Certificatul de vaccinare NU va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

Nou-înfiinţata formaţiune „Există un Astfel de Popor” s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi şi 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% şi 43 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36% şi 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi 27 de mandate şi „Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!” cu 4,72% şi 14 mandate