DISTRIBUIȚI
The Times

Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson urmează să fie investigat pentru o afirmaţie în care a comparat femeile care poartă burka cu jefuitorii de bănci sau cu căsuţele de scrisori poştale, relatează mass-media britanică, citată de agenţia dpa, scrie agerpres.

Investigaţia împotriva fostului şef al diplomaţiei britanice va fi efectuată de un panel independent, ca urmare a comentariilor sale despre veşmântul purtat de femei conform anumitor tradiţii islamice şi care le acoperă complet corpul.


Citește și : Pakistanul va desfăşura mai multe trupe la graniţa sa cu Afganistanul

Acele comentarii, făcute într-un articol publicat de ziarul Daily Telegraph, i-au atras critici inclusiv din interiorul partidului său, Partidul Conservator, pe care doreşte să-l orienteze către extrema dreaptă şi o islamofobie pronunţată.

Dacă se va considera că s-a abătut de la codul de conduită al formaţiunii, el ar putea fi exclus din partid.

Chiar şi premierul Theresa May, membră a aceluiaşi partid, i-a cerut lui Boris Johnson să-şi ceară scuze pentru acele remarci, dar până în prezent el a refuzat.

Totuşi, controversatele sale comentarii nu constituie un delict motivat de ură, a declarat şefa poliţiei britanice, Cressida Dick.

Boris Johnson a demisionat din guvern în luna iulie, fiind nemulţumit de abordarea premierului Theresa May privind Brexitul, pe care el o consideră prea conciliantă.

Citește și : Rusia anunță măsuri de retorsiune în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite

Dar, conform unui sondaj efectuat luna aceasta, Boris Johnson este văzut drept un posibil succesor al Theresei May la conducerea executivului şi este favoritul susţinătorilor Partidului Conservator. Însă ambiţiile sale de a prelua conducerea partidului s-ar putea sfârşi în urma unei sancţiuni după remarcile despre burka.