DISTRIBUIȚI
Reuters

Boris Johnson, un susţinător înfocat al Brexitului, chiar şi fără acord, îşi lansează miercuri campania oficială la şefia Partidului Conservator şi succesiunea premierului Theresa May, în timp ce deputaţi din cadrul opoziţiei – susţinuţi de aleşi conservatori – vor să ceară Parlamentului să dezbată din nou scenariul unui ieşiri brutale din Uniunea Europeană (”no deal”), pe care vor să-l excludă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acesta este însă un deznodământ în vederea căruia fostul ministru de Externe – creditat ca favorit între cei zece candidaţi la postul de şef al conservatorilor – s-a declarat pregătit.


Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

Theresa May a demisonat vineri din funcţia de şefă a Partidului Conservator (Tories), după ce a eşuat să pună în aplicare Brexitul.

Ea a cerut în două rânduri Bruxellesului să amâne divorţul, stabilit în prezent până cel mai târziu la 31 octombrie, după ce Parlamentul i-a respins în trei rânduri acordul retragerii, încheiat cu liderii europeni.

În cazul în care va fi ales lider al formaţiunii şi va deveni premier, Boris Johnson vrea să renegocieze acest acord.

Însă, dacă nu reuşeşte, el dă asigurări că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombie ”cu acord ori ba”.

”O amânare înseamnă înfrângerea. O amânare înseamnă Corbyn”, a declarat el, referindu-se la liderul Partidului Laburist (Labour) Jeremy Corbyn.

”Dezbaterea conservatorilor cu privire la Brexit a devenit îngrijorătoare, ridicolă şi temerară”, a apreciat Keir Starmer, referentul Brexitului în Partidul Laburist.

”Noi nu putem limita să fim spectatori, în timp ce viitorul premier împinge în favoarea unui no deal fără consimţământul poporului britanic”, a subliniat el.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Cererea deputaţilor, miercuri, vizează să facă loc pe agenda parlamentară la 25 iunie unui text care ar putea, în cazul unei adoptări, să împiedice implementarea unui Brexit fără acord.

Boris Johnson, un fost primar al Londrei, a fost unul dintre marii artizani ai victoriei taberei ”Leave” în referendumului din 2016, în care aproape 52% dintre pariticpanţi s-au pronunţat în favoarea Brexitului.

Abil şi charismatic, el este preferatul activiştilor din cadrul bazei Tories, însă este mai puţin apreciat de către colegii săi, care-i reproşează gafe şi un anumit diletantism.