DISTRIBUIȚI
BNN Bloomberg

Liderii Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit marţi pentru a dezbate implicaţiile schimbărilor climatice asupra păcii internaţionale, la iniţiativa premierului britanic Boris Johnson, care a făcut apel la acţiuni rapide pentru a proteja „stabilitatea lumii”, relatează AFP, potrivit agerpres

„Schimbările climatice reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră colectivă”, a subliniat Johnson, a cărui ţară prezidează în februarie Consiliul de Securitate, amintind că între cei 15 membri ai forului de conducere al ONU există abordări divergente.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

„Ştiu că sunt unii care vor spune că nu sunt decât trăznăi ecologiste din partea unor mâncători de tofu care îmbrăţişează copaci şi nu au ce căuta în politică şi în diplomaţia internaţională. Dar îi contrazic profund”, a spus Johnson.

„Când o să luăm măsuri, dacă nu acum? (…) Când masele de oameni care fug de secetă, incendii sau conflicte, în căutarea de resurse, vor ajunge la frontierele noastre? Fie că vreţi sau nu, întrebarea care se pune este când, nu dacă, ţările şi popoarele voastre vor fi nevoite să se confrunte cu consecinţele schimbării climatice asupra securităţii”, a subliniat premierul britanic.

Johnson a fost nevoit să părăsească la scurt timp după discurs lucrările la care mai luau parte, între alţii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, emisarul american pentru schimbările climatice, John Kerry, dar şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

În deschiderea reuniunii, naturalistul britanic David Attenborough (94 de ani) a atras atenţia că ameninţările la adresa climei trebuie să „ne unească” întrucât privesc, în fond, toate ţările. „Schimbarea de care avem nevoie este uriaşă (…), dar dispunem deja de multe dintre tehnologiile de care avem nevoie”, a spus Attenborough.

La rândul său, secretarul general al ONU a dat ca exemplu situaţia din Afganistan, unde „40% dintre lucrători depind de agricultură, iar slăbirea recoltelor îi împinge pe oameni în sărăcie şi insecuritate alimentară, ceea ce îi face mai susceptibili să fie recrutaţi de grupări armate”.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

„Din 20 de ţări cele mai afectate de conflicte din lume, 12 fac parte şi dintre statele cele mai vulnerabile faţă de impactul schimbărilor climatice”, a notat de asemenea Emmanuel Macron, pentru a ilustra „legătura de netăgăduit dintre climă şi securitate”.

Reuniunea – virtuală – a fost organizată la câteva zile după revenirea oficială a SUA, prin decizia preşedintelui democrat Joe Biden, în acordul de la Paris din 2015 vizând limitarea încălzirii globale.