DISTRIBUIȚI
PA Images

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că votul istoric de acum cinci ani pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană va acţiona acum ca un imbold pentru crearea de locuri de muncă şi reînnoirea Marii Britanii după pandemia de coronavirus, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie pentru marcarea referendumului din 2016, Boris Johnson a afirmat că este „misiunea” sa să folosească libertăţile pe care Brexit-ul le-a oferit pentru a asigura un viitor mai bun poporului britanic.


Citeşte şi: Cea mai lungă vară pentru Nicolas Sarkozy! Fostul preşedinte francez îşi va afla verdictul la sfârşitul lui septembrie

Cu toate acestea, într-un mesaj puternic contrastant, veteranul pro-european, Lordul Micheal Heseltine, a declarat că perspectivele sunt „de rău augur”, cu procesul de pace din Irlanda de Nord aflat sub reală ameninţare.

În declaraţia sa, Johnson, care a condus campania încununată de succes pentru ieşirea ţării din UE, a afirmat că ţara a votat acum cinci ani pentru „a lua înapoi controlul” asupra destinului Marii Britanii.

„Acest guvern a obţinut Brexit-ul şi deja ne-am revendicat banii, legile, graniţele şi apele”, a spus el.

„Acum, pe măsură ce ne vom reveni din această pandemie, vom profita cu adevărat de potenţialul suveranităţii noastre recâştigate pentru a ne uni şi a creşte nivelul Regatului Unit”, a mai spus el.

„Cu control asupra reglementărilor şi subvenţiilor noastre, şi cu porturile libere atrăgând noi investiţii, vom stimula inovaţia, locurile de muncă şi reînnoirea în fiecare parte a ţării noastre”, a mai spus el.

„Decizia de a părăsi UE poate face acum parte din istoria noastră, însă misiunea noastră clară este de a folosi libertăţile pe care le aduce pentru a construi un viitor mai bun pentru cetăţenii noştri”, a afirmat Boris Johnson.

Cu toate acestea, Micheal Heseltine, fost vicepremier, în prezent preşedintele Mişcării Europene, a declarat că Brexit-ul este „foarte departe” de ceea ce avea nevoie ţara în urma pandemiei.

„După cinci ani, Brexit-ul este departe de a fi ‘realizat’. Abia a început şi prognoza este de rău augur”, a spus el.

Citeşte şi: Comandoul care l-a ucis pe Khashoggi fusese pregătit în SUA

„Nori de furtună se adună la orizont, ameninţând acordul de pace din Irlanda de Nord”, a afirmat Heseltine.

„Industria pescuitului şi-a exprimat trădarea şi acordul comercial cu Australia va eroda încet competitivitatea fermierilor britanici în următorii 15 ani”, a subliniat Lordul Heseltine.

„Între timp, industria serviciilor financiare îşi mută în linişte activităţile în Europa pentru a scăpa de incertitudinea continuă a Brexit-ului”, a mai spus el.