DISTRIBUIȚI
Digi24

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană ”ar putea în principiu să funcţioneze”, a susţinut premierul britanic Boris Johnson, transmite sâmbătă DPA, potrivit agerpres.  

”Problema fundamentală pentru noi este aceea că e foarte dificil de funcţionat într-un mediu unde sistemul UE poate decide când şi câte controale pot fi efectuate în Marea Irlandei. Bunurile sunt oprite fără niciun sens şi este o nebunie să nu poţi muta medicamente pentru cancer dintr-o parte a Regatului Unit în alta”, a declarat Johnson pentru BBC News.


Citește și : Mii de refugiaţi afgani se întorc acasă

El a adăugat că în principiu protocolul nord-irlandez ar putea funcţiona, dar a precizat că este vorba despre un caz de tipul ”repară sau aruncă”.

Potrivit şefului executivului britanic, el a semnat acest protocol pentru că are ”un punct de vedere optimist despre natura umană şi a crezut că ei (Uniunea Europeană, n.red.) vor dori să respecte Acordul din Vinerea Mare”.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Acest text, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, provoacă nervozitate în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul britanic, care a semnat textul, a cerut renegocierea acestuia, argumentând că este inaplicabil.

Citește și : SUA limitează expulzările de imigranţi ilegali