DISTRIBUIȚI
Sky News

Premierul britanic Boris Johnson a promis marţi reduceri mai mari decât era preconizat ale emisiilor de bioxid de carbon în Regatul Unit, preocupat să ”ridice nivelul” cu câteva luni înainte de COP26, conferinţa ONU privind schimbările climatice care va avea loc în noiembrie la Glasgow (Scoţia), relatează AFP, potrivit agerpres.

Liderul conservator s-a angajat să reducă aceste emisii cu 78% până în 2035 faţă de nivelurile din 1990, accelerând obiectivul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 68% până în 2030 comparativ cu 1990 – ceea ce era deja considerat un proiect ambiţios.


Citește și : 260 de ONG-uri cer 5,5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 34 de milioane de oameni

”Vrem să continuăm să ridicăm nivelul în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice şi de aceea stabilim cel mai ambiţios obiectiv de reducere a emisiilor din lume”, a declarat Boris Johnson.

Anunţul survine cu două zile înainte de începerea unui summit internaţional privind clima, propus de preşedintele SUA Joe Biden, care ar urma să marcheze revenirea Washingtonului la lupta împotriva schimbărilor climatice după renunţarea în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump.

Regatul Unit intenţionează, de asemenea, să dea un exemplu, cu câteva luni înainte de a găzdui conferinţa majoră a ONU privind clima.

Guvernul vizează neutralitatea carbonului în 2050, ceea ce implică o transformare majoră a economiei britanice.

Pentru a atinge acest obiectiv, ”Regatul Unit va primi companii pioniere, noi tehnologii şi inovaţii ecologice”, a dat asigurări premierul Johnson.

Comitetul pentru schimbări climatice, care consiliază guvernul, a publicat anul trecut mai multe recomandări pentru reducerea emisiilor de CO2.

În special, el a sugerat să se investească în renovarea energetică şi în construcţia de clădiri mai puţin consumatoare de energie sau chiar în dezvoltarea de vehicule electrice.

Liderul pentru afaceri şi energie din cadrul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, nu are încredere în guvernul condus de Johnson.

Citește și : O cofetărie din Ungaria vinde deserturi în formă de vaccin: Galben pentru AstraZeneca, verde pentru Pfizer

„Anul acesta, în calitate de gazdă a COP26, Regatul Unit are o responsabilitate specială de a deschide calea către un viitor mai ecologic. Acest guvern nu este la înălţimea sarcinii”, a apreciat el.

Asociaţia pentru protecţia mediului Friends of the Earth a fost, de asemenea, sceptică, subliniind pe Twitter că ”guvernul britanic se luptă deja pentru a-şi îndeplini obiectivele climatice existente, mai puţin ambiţioase”.