DISTRIBUIȚI
AFP

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că ar fi „iresponsabil” să excludă posibilitatea decretării unor lockdownuri viitoare în cazul în care vor apărea alte variante letale ale noului coronavirus, informează DPA vineri, potrivit agerpres.

Boris Johnson a continuat astfel să afirme că nu poate să respingă posibilitatea de a adopta din nou măsuri sanitare drastice în contextul în care Marea Britanie se confruntă cu impactul provocat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.


Citeşte şi: UE propune 500 de milioane de euro în plus pentru a finanţa arme pentru Ucraina – Black News

Deşi simptomele provocate de Omicron sunt în general mai puţin severe decât cele cauzate de variantele precedente, rata spitalizărilor provocate de COVID-19 în Anglia se află la cel mai ridicat nivel al său după cel înregistrat în ianuarie 2021.

Prim-ministrul britanic a spus totuşi că şansele de a impune un nou lockdown sunt mici, însă a precizat că această opţiune rămâne valabilă în cazul în care vor apărea alte variante îngrijorătoare ale noului coronavirus.

Boris Johnson a făcut aceste declaraţii în cadrul unei discuţii purtate cu parlamentarii conservatori Esther McVey şi Philip Davies pentru GB News: „Vreau să împiedic ca o astfel de situaţie să mai apară vreodată, dar nu pot să exclud nicio posibilitate, nu pot să spun că nu vom fi obligaţi să implementăm încă o dată intervenţii non-farmaceutice de genul celor pe care le-am implementat deja”.

„Cred că ar fi iresponsabil pentru orice politician din orice democraţie să spună că va exclude o măsură care poate salva vieţi. Cred că lucrurile pe care le-am făcut au salvat vieţi. Trebuie să fiu foarte sincer cu voi, ar putea să apară o nouă variantă mai letală, ar putea să apară o variantă care afectează copiii, pe care va trebui neapărat să o controlăm, iar eu nu voi exclude niciuna dintre opţiunile pe care le avem pe masă. Însă nu cred că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat prim-ministrul Marii Britanii.

„Acum ne aflăm într-o fază în care virusul îşi pierde din potenţialul său general, iar noi avem o populaţie britanică vaccinată în masă”, a adăugat el.

Cercetătorii de la Agenţia britanică pentru monitorizarea sănătăţii au anunţat că rata generală de spitalizare din cauza COVID-19 a ajuns în Anglia la 20,5 la 100.000 de persoane în săptămâna care s-a încheiat pe 3 aprilie.

Citește și: Patru soldaţi americani răniţi în nord-estul Siriei – Black News

Aceasta a fost cea de-a cincea săptămână de creştere consecutivă a ratei de spitalizare în Anglia, iar totalul internărilor cauzate de COVID-19 a ajuns să fie mai mare decât rata înregistrată la începutul valului provocat de varianta originală de Omicron în prima parte a lunii ianuarie 2022 (19,9 spitalizări la 100.000 de persoane).

Cu toate acestea, rata actuală a spitalizărilor COVID-19 este mai mică decât recordul absolut – 36 de persoane spitalizate la 100.000 de persoane -, înregistrat în prima săptămână din luna ianuarie a anului 2021.