DISTRIBUIȚI
Getty

Premierul britanic Boris Johnson a mărturisit marţi că a abandonat jurnalismul în favoarea politicii pentru că, în prima sa profesie, s-a aflat de multe ori în situaţia de a „abuza” de oameni în munca sa, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Johnson (56 de ani) a afişat un mod specific, colorat şi combativ, de a vorbi şi de a scrie în general, atât ca jurnalist cât şi ca politician, ceea ce a generat numeroase controverse în cele trei decenii de când se află în atenţia publicului, notează Reuters.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

„Să fii jurnalist e formidabil, e un lucru formidabil. E o meserie grozavă, dar problema este că mereu, uneori, te găseşti în situaţia de a-i abuza, de a-i agresa pe oameni”, a spus premierul marţi, într-o vizită la o şcoală din Londra.

„Nu că vrei să faci asta, dar îi critici. Critici şi uneori poţi să te simţi un pic vinovat pentru că nu te-ai pus în situaţia celui pe care îl critici”, a adăugat Johnson.

Tocmai aceste aspecte ale jurnalismului l-au împins pe actualul premier către politică, a părut el să sugereze, în remarcile aparent nepregătite făcute în cursul vizitei.

Partidul Laburist, de opoziţie în Marea Britanie, a apreciat că şeful guvernului ar trebui să le ceară scuze jurnaliştilor.

„Ştim de la Donald Trump că astfel de atacuri împotriva presei libere sunt periculoase şi menite să creeze neîncredere şi divizare”, a afirmat responsabilul laburist pentru media, Chris Matheson.

„În cazul lui Boris Johnson, să spună că jurnaliştii sunt ‘abuzatori’ se referă probabil mai mult la propria lui carieră”, a adăugat responsabilul laburist.

În tinereţe, Johnson a fost concediat de la primul său job ca jurnalist, la cotidianul Times, după ce a inventat un citat, dar a continuat în această profesie la Daily Telegraph, unde şi-a creat o carieră de succes în postul de corespondent la Bruxelles, criticând Uniunea Europeană în termeni virulenţi, deşi nu neapărat exacţi.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

Mai târziu, a urmat în paralel cariere în media şi în politică, fiind atât redactor-şef la revista Spectator cât şi membru al parlamentului, dar şi în ultimii ani, când s-a concentrat mai mult pe responsabilităţile sale politice succesive, de primar al Londrei, ministru de externe iar acum prim-ministru, a scris numeroase editoriale, în stilul său consacrat deja.

În 2018, a reuşit chiar să genereze o controversă de anvergură, cu un articol în care le-a comparat pe musulmancele care poartă vălul integral cu nişte… cutii poştale sau cu spărgătorii de bănci, aminteşte Reuters.