DISTRIBUIȚI

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a cerut marţi Partidului Conservator al premierului Theresa May să sprijine conducerea acesteia, însă să respingă propunerile ei din planul de la Chequers privind Brexitul, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Boris Johnson, care a demisionat în iulie din cabinetul premierului May din cauza opoziţiei sale faţă de acest plan, a afirmat că propunerile cuprinse în planul de la Chequers sunt o „ofensă constituţională” care ar lăsa Marea Britanie „blocată în raza de acţiune a Bruxellesului” după ce va părăsi Uniunea Europeană în luna martie anul viitor.


Citește și : Republica Moldova: Întreaga redacție de știri a postului de televiziune 10TV a fost concediată

„Este periculos şi şubred – politic şi economic”, a afirmat Johnson în faţa a sute de susţinători într-un discurs rostit la un eveniment care a coincis cu congresul anual al Partidului Conservator de la Birmingham.

Planul de la Chequers propune ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii) după ieşirea oficială din blocul comunitar, la 29 martie 2019, aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.

„Colegii mei conservatori, aceasta nu este democraţie. Nu pentru asta am votat noi”, a spus Johnson în discursul său, referindu-se la referendumul din 2016, când 52% din populaţia Marii Britanii a votat pentru ieşirea din UE. „Respingeţi Chequers”, a adăugat el în aplauzele celor prezenţi.

Boris Johnson a afirmat că un accent pe comerţul cu UE, la fel ca în anii ’70, „are mai puţin sens în prezent, în economia globalizată”.

Citește și : Un feribot cu 335 de persoane la bord a rămas fără motoare în Marea Baltică