DISTRIBUIȚI
Digi24

Marea Britanie va trebui să ia ”măsurile necesare” pentru a soluţiona problema Irlandei de Nord, care face obiectul unor tensiuni post-Brexit cu Uniunea Europeană, a declarat vineri premierul Boris Johnson, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Declaraţiile făcute de responsabilul britanic la bordul zborului către Roma, unde va participa la summitul G20, cresc presiunea.


Citește și : Austria înregistrează aproape 6.000 de infectări în ultimele 24 de ore

Protocolul nord-irlandez a fost adoptat ca parte a unui îndelung proces de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a respins cererea Londrei de a schimba rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în soluţionarea disputelor post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord, a relatat joi politico.eu.

Regatul Unit face presiuni pentru a discuta cu Bruxellesul despre modificarea unor prevederi din protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Protocolul stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită de adio în Franţa

Londra doreşte să înlocuiască rolul CJUE cu un mecanism de arbitraj pentru a pune capăt prevederii ‘extrem de neobişnuite într-un tratat internaţional ca disputele să fie soluţionate în tribunalul uneia dintre părţile” semnatare, a afirmat ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, în urmă cu câteva zile.