DISTRIBUIȚI
POLITICO.eu

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi în faţa unor responsabili ai comunităţii evreieşti că „nu există nicio scuză pentru importarea prejudecăţilor” în Regatul Unit, condamnând recentele incidente antisemite ce au zguduit această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.   

„Indiferent care este situaţia în Orientul Mijlociu, nu există nicio scuză pentru importarea prejudecăţilor pe străzile ţării noastre. Sub nicio formă”, a declarat Boris Johnson primindu-i la Downing Street pe marele rabin Ephraim Mirvis în persoană şi pe alţi şapte responsabili ai comunităţi evreieşti în mod virtual.


Citește și : Parlamentul European a aprobat înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică la Bucureşti

Recentele incidente survenite în Regatul Unit, precum agresarea unui rabin lângă o sinagogă sau „parada dezgustătoare” în timpul căreia au fost proferate „discursuri ale urii pe străzile Londrei sunt intolerabile”, a denunţat şeful guvernului conservator.

Poliţia a arestat recent patru bărbaţi suspectaţi că au proferat injurii şi ameninţări antisemite dintr-o maşină. O înregistrare cu acest incident a fost difuzată pe reţelele sociale şi a suscitat numeroase condamnări.

Incidentul a avut loc la o zi după o manifestaţie pro-palestiniană la Londra ce a reunit mii de persoane, pe fondul confruntărilor între Israel şi Hamas.

„Condamn antisemitismul sub toate formele şi sunt total solidar cu comunitatea noastră evreiască”, „nu este loc pentru antisemitism în Regatul Unit”, a declarat Boris Johnson.

Citește și : Erdogan o dă în judecată pe opozanta care l-a comparat cu Netanyahu

La rândul său, marele rabin Mirvis şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea antisemitismului în Regatul Unit. „Ceea ce noi vedem în acest moment este fără precedent”, a spus el.

Potrivit Community Safety Trust, organizaţie care recenzează incidentele antisemite, numărul acestora a crescut recent de şase ori, ajungând la 116 în cele 11 zile care au urmat după 8 mai, comparativ cu cele 11 zile precedente.