DISTRIBUIȚI
CNN

Guvernul britanic urmează să facă primul pas către convocarea unor alegeri anticipate, transmite joi televiziunea Sky News, preluată de Reuters. Postul afirmă că mai mulţi miniştri vor înainta parlamentului de la Londra o moţiune ce va fi dezbătută săptămâna viitoare, potrivit agerpres.

Premierul Boris Johnson nu poate declanşa alegerile anticipate fără acordul parlamentului. El a încercat deja de două ori, dar demersurile sale au fost respinse de Partidul Laburist, de opoziţie. Pentru aprobarea moţiunilor respective ar fi fost necesară o majoritate de două treimi.


Citește și : Preşedintele bolivian Evo Morales revendică victoria în alegerile prezidenţiale

Joi, Johnson a insistat că doreşte retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană săptămâna viitoare, deşi apar tot mai multe apeluri la rezolvarea prin alegeri a impasului parlamentar legat de Brexit.

Parlamentarul conservator Andrew Bridgen, susţinător al Brexit-ului, a apreciat într-un mesaj în reţeaua Twitter că „numai alegerile generale pot injecta o nouă democraţie în componenţa camerei (Camera Comunelor – n. red.) şi ne pot permite să aplicăm rezultatului referendumului” din 2016, prin care alegătorii britanici s-au pronunţat pentru retragerea ţării din UE.

Prim-ministrul a declarat însă că aşteaptă un răspuns de la Bruxelles la solicitarea sa de amânare a datei Brexit-ului după 31 octombrie, informează DPA.

Citește și : Stoltenberg: Nu au fost solicitări pentru o prezenţă a NATO în nord-estul Siriei

Liderul conservatorilor din Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg, a susţinut în faţa colegilor că este „imposibil de garantat” că acordul pentru Brexit convenit cu UE ar reveni în parlament fără modificări după eventuale alegeri, deoarece partidele ar face în campanie promisiuni care ar necesita noi amendamente.