DISTRIBUIȚI
Metro

Decizia guvernului britanic de a suspenda părţi ale Protocolului privind Irlanda de Nord, din cadrul Acordului Brexit, a fost legală şi corectă, a declarat vineri premierul britanic Boris Johnson, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres

Londra a extins în mod unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Acordul Brexit).


Citește și : Sebastian Kurz denunță contractele secrete din UE privind vaccinurile anti-COVID

”Ceea ce facem este să luăm unele măsuri tehnice, legale pentru a construi încredere în operaţiunile est-vest (ale Protocolului)”, a afirmat Johnson în timpul unei vizite în Irlanda de Nord.

”Noi credem că (luarea măsurilor respective) este legală şi, într-adevăr, este corectă, având în vedere impactul asupra procesului de pace şi asupra Acordului din Vinerea Mare, dar şi nevoia de a avea consimţământ din partea ambelor comunităţi”, a adăugat el.

De partea sa, şefa executivului delegat nord-irlandez Arlene Foster (din Partidul Democrat Unionist) a apreciat drept ”intolerabile” dispoziţiile intrate în vigoare la 1 ianuarie.

În schimb, adjuncta sa, Michelle O’Neill (membră a Sinn Fein, partid favorabil reunificării cu Republica Irlanda), a refuzat să îl întâmpine pe Boris Johnson la sosirea lui la Belfast, reproşându-i ”abordarea temerară şi partizană” faţă de Protocolul nord-irlandez.

De la intrarea în vigoare a acestui protocol, poliţia a avertizat cu privire la atmosfera ”febrilă” din Irlanda de Nord. Luna trecută, ameninţări la adresa personalului însărcinat cu desfăşurarea controalelor au justificat retragerea temporară a acestor măsuri.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.

Citește și : Berlinul critică țările care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Surse de la Bruxelles au anunţat vineri că executivul comunitar ia în calcul să lanseze două proceduri contra Regatului Unit pentru încălcarea Acordului Brexit, după ce Londra a prelungit în mod unilateral o măsură vamală specifică pentru Irlanda de Nord.

Astfel, Comisia Europeană intenţionează să trimită o scrisoare de notificare oficială Londrei pentru încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit) semnat la finalul lui 2019. În cadrul celei de-a doua proceduri, Comisia ar urma să amorseze activarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzute în tratate, pe motiv că Regatul Unit nu a respectat obligaţia de bună-credinţă în aplicarea tratatului.