DISTRIBUIȚI
Getty

Premierul britanic Boris Johnson a chemat miercuri Teheranul la o ‘dezescaladare urgentă’, condamnând atacurile iraniene împotriva unor baze ale coaliţiei în Irak şi apărând asasinarea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, care ‘avea sânge de militari britanici pe mâini’, relatează AFP, scrie agerpres.

‘Desigur, condamnăm atacul împotriva bazelor militare irakiene care primesc forţele coaliţiei’, a declarat Boris Johnson în parlamentul de la Londra.


Citește și : Trump: Niciun american nu a fost rănit de atacurile cu rachete aeriene ale Iranului

‘Iranul nu trebuie să repete aceste atacuri imprudente şi periculoase, ci ar trebui mai degrabă să lucreze în favoarea unei dezescaladări urgente’, a adăugat el.

Prim-ministrul britanic a discutat prin telefon cu preşedintele american Donald Trump, căruia i-a ‘subliniat importanţa unei dezescaladări urgente pentru evitarea unui nou conflict’, a informat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab urmează să se întâlnească miercuri, în SUA, cu membri ai Congresului, iar joi cu secretarul de stat Mike Pompeo.

În faţa deputaţilor de la Londra, Boris Johnson a confirmat că nu a existat ‘nicio victimă’ americană şi că ‘niciun membru al personalului britanic nu a fost rănit’.

În ce priveşte uciderea lui Qassem Soleimani, Boris Johnson a fost de părere că Statele Unite au ‘dreptul să se apere’ şi că generalul iranian ‘avea sânge de militari britanici pe mâini’.

Citește și : Trump: SUA impun ‘imediat’ noi sancţiuni împotriva Iranului

După atacul de vineri în care a fost ucis puternicul arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, Marea Britanie şi-a transferat personalul neesenţial în afara Bagdadului.

De asemenea, Londra a trimis două nave de război pentru a escorta în strâmtoarea Ormuz vasele comerciale aflate sub pavilion britanic.