DISTRIBUIȚI
Reuters

Boris Johnson, principalul favorit la funcţia de premier al Marii Britanii, a declarat marţi că viitorul guvern trebuie să respingă orice acord de retragere din UE care include mecanismul „plasei de siguranţă” irlandeze şi că chestiunea frontierei irlandeze poate fi rezolvată în timpul negocierilor pentru un acord de liber schimb, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Rezolvarea chestiunii sensibile a frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi statul membru UE Irlanda şi conceperea unui mecanism denumit ”backstop” sau „plasă de siguranţă” pentru a preveni revenirea controalelor extinse după Brexit s-a dovedit a fi elementul cel mai contestat al negocierilor de divorţ între Londra şi blocul comunitar.


Citește și : Protestele din Hong Kong, o palmă dată autoritarismului chinez

„Backstop-ul reprezintă, mi-e teamă, incoerenţa din centrul strategiei pe care am urmat-o în ultimii ani. Am vrut să ieşim din UE fiind în acelaşi timp pregătiţi să rămânem deplin aliniaţi reglementărilor” europene, a declarat Johnson la un eveniment electoral din Irlanda de Nord.

„Este echivalent cu a ieşi din UE dar a fi conduşi de UE”, a adăugat el.

„Deci ceea ce cred eu că vor oamenii din această ţară este să ieşim cu întreaga ţară din UE şi să rezolvăm problema „backstop”-ului în contextul FTA (Free Trade Agrement, Acordul de liber schimb) şi să folosim oportunităţile pe care ni le aduce Brexitul pentru a face lucrurile diferit”, a mai afirmat Johnson.

Citește și : Spania cere ÎNCHIDEREA a trei ambasade catalane