DISTRIBUIȚI
Digi24

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri, la rândul său, un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la care „niciun ministru” din guvernul său nu intenţionează să participe, relatează AFP, potrivit agerpres.

SUA şi Australia au anunţat deja la începutul săptămânii o măsură similară pentru aceste JO de iarnă care vor începe pe 4 februarie.


Citește și : Boris Johnson îşi prezintă SCUZE după povestea unei presupuse petreceri de Crăciun la Downing Street

„Va exista efectiv un boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing”, a declarat Boris Johnson la şedinţa săptămânală de întrebări în Parlamentul britanic, subliniind că boicotul sportiv „nu este politica” guvernului său.

În faţa deputaţilor, şeful guvernului conservator a subliniat că Londra ridică cu regularitate pe lângă Beijing chestiunea respectării drepturilor omului de către regimul chinez, în special tratamentul aplicat minorităţii musulmane uigure.

„Abordăm cu regularitate aceste subiecte cu chinezii şi am făcut-o eu însumi cu preşedintele Xi când am discutat cu el recent”, a spus Boris Johnson.

Anunţul deciziei americane a provocat furie la Beijing, în timp ce al Australiei a fost tratat cu dispreţ, diplomaţia chineză anunţând că „nu interesează pe nimeni” dacă autorităţile de la Canberra vor trimite sau nu reprezentanţi oficiali.

Citește și : Ţara cu cea mai mare rată de infectare din lume începe relaxarea restricţiilor pentru persoanele vaccinate

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. China este acuzată că sterilizează femeile cu forţa şi că impune munca forţată.

Beijingul susţine că lagărele sunt centre de formare profesională menite să-i îndepărteze de radicalizare pe cei aduşi aici.