DISTRIBUIȚI
Reuters

Ambasadorul britanic la Washington Kim Darroch este un diplomat superb, iar angajaţii statului nu ar trebui să fie incluşi într-o agendă politică, a declarat Boris Johnson, principalul favorit pentru a deveni noul premier britanic, relatează Reuters, scrie news.ro .

Darroch şi-a dat demisia după ce preşedintele american Donald Trump l-a numit „un tip foarte prost” în urma unor notei diplomatice în care britanicul l-a numit „incompetent” pe Trump.


Citește și : Merkel dă asigurări că se simte ‘foarte bine’: Nu există motive de îngrijorare

Johnson nu şi-a exprimat până acum susţinerea faţă de Darroch.

Însă într-o vizită de campanie, miercuri, Johnson a declarat: „Este un diplomat superb”, adăugând că oricine a oferit presei notele diplomatice „a făcut un deserviciu grav persoanelor care lucrează pentru stat, cei care oferă consiliere imparţială miniştrilor”.

„Nu este corect ca viitorul şi carierele angajaţilor la stat să fie influenţate de agenda politică”, a precizat Johnson.

Trump l-a denunţat marţi pe ”ciudatul ambasador pe care Regatul Unit l-a pasat Statelor Unite”, care ”nu este o persoană care să ne ambaleze, un tip foarte stupid”.

El a criticat-o, de asemenea pe Theresa May. ”I-am spus Theresei May cum să încheie un acord, dar ea a făcut-o în felul ei ridicol – incapabilă să reuşească. Un dezastru!”.

El a dat asigurări luni că echipele sale ”nu vor mai avea vreun contact” cu diplomatul britanic, aflat în post în capitala federală americană din ianuarie 2016.

Citește și : Fostul preşedinte francez Hollande, audiat ca martor la cererea justiţiei braziliene în legătură cu oferta de avioane Rafale

Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt a denunţat marţi declaraţii ”lipsite de respect şi false” ale preşedintelui american Donald Trump referitoare la Regatul Unit şi premierul Theresa May.

În telegrame diplomatice divulgate sâmbătă de Mail on Sunday, ambasadorul britanic Kim Darroch îl cataloghează pe Donald Trump drept ”instabil” şi ”incompetent”.