DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a acuzat luni Consiliul Drepturilor Omului al ONU de părtinire împotriva Israelului, pentru faptul că acesta este singurul stat luat automat în discuţie la fiecare sesiune a Consiliului, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Împărtăşim opinia că punctul 7 consacrat Israelului şi teritoriilor palestiniene ocupate este disproporţionat şi prejudiciabil pentru cauza păcii’, a declarat şeful diplomaţiei britanice, în deschiderea celei de-a 38-a sesiuni a Consiliului, la Geneva.


Citeşte şi: Cutremur puternic în Japonia. Cel puţin trei oameni au murit – VIDEO

Statele Unite au protestat deja în mai multe rânduri împotriva menţinerii acestui punct printre cele zece prezentate la fiecare sesiune a Consiliului Drepturilor Omului. Israelul este singurul stat care face obiectul acestui tratament special.

‘Dacă lucrurile nu se vor schimba, noi vom vota anul viitor împotriva tuturor rezoluţiilor prezentate în baza punctului 7 al ordinii de zi’, a anunţat Boris Johnson.

El a explicat că ‘aceasta nu înseamnă că Marea Britanie şi eu însumi nu vedem valoarea acestui Consiliu, inclusiv a muncii pe care ar putea-o desfăşura în privinţa conflictului israeliano-palestinian’.

Citeşte şi: O camionetă a intrat cu viteză în mulţime la un festival de muzică din Olanda

În prezent, în Consiliu are loc un proces de reformă, dar, aşa cum a explicat presei preşedintele său, slovenul Vojislav Suc, discuţiile vizează ‘raţionalizarea muncii noastre, creşterea eficacităţii sale’.

SUA au ameninţat de mai multe ori că vor părăsi Consiliul Drepturilor Omului dacă acest punct 7 referitor la Israel nu va fi eliminat. Mulţi se tem că americanii au decis deja să-şi transpună ameninţarea în practică.

SUA mai vor ca excluderea statelor membre care comit încălcări grave ale drepturilor omului să fie decisă cu majoritate simplă, nu de două treimi, dar şi o selecţie mai riguroasă a celor 47 de state membre, alese de Adunarea Generală a ONU.