DISTRIBUIȚI
Daily Express

Premierul britanic Boris Johnson l-a îndemnat vineri pe liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn să fie ”bărbat” şi să susţină convocarea alegerilor anticipate pentru a ieşi din impasul Brexitului, transmite AFP, potrivit agerpres.

”A venit momentul ca Jeremy Corbyn să se comporte ca un bărbat”, a spus liderul conservator la postul Sky News. ”Să organizăm alegerile anticipate pe 12 decembrie”, a insistat Johnson.


Citește și : Premierul belgian îşi anunţă demisia pentru a prelua preşedinţia Consiliului European

Acesta din urmă a cerut joi convocarea alegerilor anticipate după ce Camera Comunelor a aprobat legea privind acordul de retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), dar a respins un calendar de examinare accelerată a legislaţiei privind Brexitul propus de guvern cu termene care să permită ieşirea din UE pe 31 octombrie.

Pentru a fi convocate aceste alegeri este de asemenea nevoie de un vot al Camerei Comunelor, unde Partidul Conservator nu mai are majoritate. Or, Jeremy Corbyn a reafirmat că Partidul Laburist nu va vota pentru convocarea unui asemenea scrutin atât timp cât nu va fi exclusă ameninţarea unui Brexit fără acord, astfel că şansele de a avea alegeri anticipate sunt foarte reduse, mai ales că pentru organizarea unor alegeri anticipate este nevoie de o majoritate de două treimi în Camera Comunelor.

Citește și : ATAC armat într-o garnizoană din Rusia! Cel puţin 8 oameni au murit!

Cele 27 de state membre ale UE (fără Regatul Unit) au acceptat vineri cererea Londrei pentru o amânare a Brexitului, dar fără să stabilească noua dată a retragerii Regatului Unit din UE, decizia în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare.

Conform acestor oficiali, liderii europeni doresc mai întâi să afle decizia parlamentului britanic privind solicitarea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor anticipate, o hotărâre a Camerei Comunelor fiind aşteptată luni.