DISTRIBUIȚI
AFP

Două bombardiere strategice B-1B şi patru avioane de vânătoare stealth F-35B americane s-au apropiat luni de frontiera dintre cele două Corei, în cadrul unui exerciţiu efectuat împreună cu aparate sud-coreene F-15K, relatează agenţia de presă Yonhap, citând surse guvernamentale, potrivit agerpres.

Este destul de neobişnuit ca avioanele să zboare în apropierea liniei de demarcaţie militară (MDL), care separă cele două Corei, remarcă agenţia sud-coreeană de presă.


Potrivit Reuters, care citează un comunicat la Ministerului Apărării sud-coreean, exerciţiile au implicat bombardamente deasupra Peninsulei Coreea. Avioanele „au lansat bombe pe poligonul Pilseung din Taebaek, provincia Gangwon, în timpul exerciţiului organizat de la amiază până la ora 2:30, şi s-au întors la bazele lor”, a indicat interlocutorul Yonhap. La exerciţiu au mai participat două avioane americane F-16 şi trei avioane cisternă pentru realimentare KC-135, conform sursei citate.

Citeşte şi: Un american care lupta pentru ISIS a fost prins în Siria

Bombardierele au decolat de pe insula americană Guam din Pacific, în timp ce avioanele de vânătoare au venit din Japonia. Şase avioane de vânătoare sud-coreene au participat de asemenea la acest exerciţiu, a precizat un responsabil din cadrul Ministerului Apărării de la Seul.

În acelaşi timp, o conferinţă a şefilor armatelor terestre din regiunea Indo-Asia-Pacific se deschide la Seul în cursul zilei de luni, într-un context de intensificare a tensiunilor din cauza programelor balistic şi nuclear ale Coreei de Nord, a anunţat luni armata Coreei de Sud, citată de Yonhap. Mai exact, este vorba de Conferinţa şefilor armatelor din Pacific (PACC), care are loc la fiecare doi ani, şi care va reuni şefi de stat major şi comandanţi de rang înalt din 29 de ţări. Evenimentul este organizat de şeful armatei terestre sud-coreene Kim Yong-woo şi de omologul său american Mark A. Milley.

China va trimite un general de trei stele la această conferinţă pe tema „Unitatea de efort: Construirea de parteneriate civil-militare în răspunsul forţelor terestre la ameninţările non-tradiţionale de securitate”, prevăzută să dureze până joi. Va fi prima vizită a unui înalt oficial militar chinez la Seul după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit să desfăşoare un sistem de apărare antirachetă de mare altitudine (THAAD- Terminal High Altitude Area Defense) pe teritoriul sud-coreean, anul trecut. PACC va debuta cu un discurs al fostului secretar general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, la hotelul Grand Hyatt din Seul.

Citeşte şi: Un avion plin cu pasageri S-A CIOCNIT cu un camion pe pista aeroportului din Manchester – FOTO

Coreea de Nord se află aproape în „stadiul final” de dezvoltare a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a declarat luni Ministerul Apărării sud-coreean, citat de Yonhap, avertizând împotriva eventualelor provocări ale Coreei de Nord menite să facă să avanseze programele sale balistic şi nuclear. Într-un raport către Adunarea Naţională (parlamentul unicameral sud-coreean), ministerul a apreciat că lansarea rachetei cu rază de acţiune intermediară (IRBM), efectuată vineri de Coreea de Nord, a vizat să demonstreze capacitatea acesteia de a lovi baze militare americane.

„Coreea de Nord este aproape în etapa finală de a obţine capabilităţi ICBM”, a avertizat ministerul în prezentarea sa. „Nordul îşi va continua provocările, cum ar fi teste nucleare şi balistice, pentru a-şi asigura capacităţile balistice. Centrul nuclear de la Punggye-ri este gata pentru un (nou) test”, se menţionează în raport.