DISTRIBUIȚI
Reuters / SANA Handout

Loviturile nocturne imputate Israelului au ucis şapte combatanţi sirieni şi iranieni în Siria, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), statul israelian combătând cu regularitate prezenţa militară a inamicului său iranian pe teritoriul sirian, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Israelul nu a revendicat atacul care a avut loc joi seara, cu puţin timp înainte de miezul nopţii în apropierea capitalei siriene Damasc.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Cu toate că OSDO vorbeşte despre ‘lovituri aeriene’ efectuate de statul israelian, o sursă militară, citată de media de stat siriene, evocă tiruri ‘cu rachete’ trase din partea ocupată de Israel a Înălţimilor Golan.

De la începutul conflictului în Siria în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri împotriva poziţiilor militare ale puterii preşedintelui Bashar al-Assad, dar şi împotriva aliaţilor acestuia, Iran şi Hezbollahul libanez, inamici declaraţi ai statului israelian.

Potrivit OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse de informare pe teritoriul Siriei, rachetele au vizat ‘sectorul aeroportului din Damasc’, ucigând trei soldaţi sirieni şi patru membri ai Gardienilor Revoluţiei iranieni, armata de elită a regimului de la Teheran.

Bombardamentele au vizat un ‘vehicul’ care circula pe drumul care leagă aeroportul de suburbia Sayeda Zeinab, la sud de Damasc, precum şi o ‘încărcătură cu arme’ la scurt timp după sosirea unui avion-cargo pe aeroport, a indicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

În capitala siriană, un corespondent AFP a auzit explozii puternice.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

Media de stat siriene nu consemnează victime, dar agenţia oficială de presă a indicat vineri că apărarea antiaeriană a fost activată în faţa unor ‘ţinte ostile în spaţiul aerian al Damascului’.

O sursă militară, citată de agenţie, a relatat că apărarea antiaeriană ‘a doborât mai multe rachete inamice înainte ca ele să-şi atingă ţinta’.

De nenumărate ori, liderii israelieni s-au exprimat în public asupra campaniei lor în Siria, afirmând că statul israelian nu va permite ca teritoriul sirian să devină un cap de pod pentru Teheran.