DISTRIBUIȚI
vox

Atacurile aeriene ale armatei americane în estul Siriei au omorât cel puţin 17 persoane, au declarat vineri surse locale şi o sursă medicală, potrivit Reuters și agerpres.

Pentagonul a anunţat că Statele Unite au lovit în noaptea de joi spre vineri infrastructuri utilizate de miliţiile pro-iraniene în Siria.


Citește și: Armata americană a lovit pozițiile miliţiile pro-iraniene la granița Siriei cu Irak

Este prima operaţiune militară a administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, decisă ca răspuns la atacurile recente împotriva intereselor occidentale din Irak.

Descriind această operaţiune militară drept una „defensivă”, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, a declarat că loviturile au distrus „mai multe infrastructuri situate la un post de frontieră utilizat de miliţiile susţinute de Iran, în special Kataib Hezbollah”.

Siria nu a transmis încă niciun comentariu oficial în legătură cu aceste atacuri.

Citește și: Fostul rege al Spaniei a plătit o datorie de 4 milioane de euro

În acelaşi timp, guvernul iranian a anunţat vineri că ministrul său de externe, Mohammad Javad Zarif, a vorbit cu omologul său sirian, la câteva ore după atacurile SUA.

„Cele două părţi au subliniat nevoia ca Occidentul să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind Siria”, se arată pe site-ul guvernamental iranian Dolat.ir.