DISTRIBUIȚI
TWITTER

Un bombardament al forţelor guvernamentale siriene asupra unei şcoli a ucis marţi cel puţin 10 oameni, dintre care cinci copii, informează organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citată de de DPA. Alţi 15 civili au fost răniţi. 

Ţinta atacului a fost oraşul Jisreen din provincia Ghouta de Est, controlată de rebeli. Aceştia au ripostat bombardând la rândul lor obiective din centrul şi de la periferia Damascului.


Conflictul a escaladat la 24 de ore după ce un convoi cu alimente şi ajutoare medicale din partea ONU a reuşit să pătrundă în provincie, asigurând asistenţă pentru 40.000 de locuitori.

Ghouta de Est se află de patru ani sub asediul armatei siriene. În 2013, rachete cu încărcătură chimică – gaz neurotoxic sarin – au ucis în această regiune sute de civili.

Bombardamentele au continuat în ciuda armistiţiului anunţat în mai, ca parte a unui plan de atenuare a conflictului convenit în cadrul negocierilor de la Astana, mediate de Rusia, Turcia şi Iran.

Marţi, în capitala Kazahstanului, tratativele s-au încheiat cu un acord privind schimbul a 250.000 până la 300.000 de prizonieri, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de DPA. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat şi intenţia de a organiza o întâlnire a reprezentanţilor mai multor grupuri etnice şi religioase din Siria, pe 18 noiembrie, la Soci. Ar putea participa, pentru prima dată, şi reprezentanţi ai principalelor grupări kurde. Opoziţia şi-a exprimat scepticismul; un purtător de cuvânt, citat de AFP, a apreciat că o astfel de reuniune ar trimite „un mesaj fals” despre Siria. Un consilier din cadrul administraţiei provinciilor siriene autonome conduse de kurzi a declarat agenţiei Reuters că propunerea Rusiei este în studiu.