DISTRIBUIȚI

Cel puţin 11 persoane au fost ucise din cauza exploziei unui autobuz în provincia Zabul, din sudul Afganistanului, au anunţat luni oficialităţi locale, citate de Reuters, potrivit agerpres.

Deflagraţia a avut loc duminică noaptea, a declarat Gul Islam Sial, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Zabul.


Citește și : Zuzana Caputova evocă rolul armatei române în eliberarea Slovaciei în al Doilea Război Mondial

El a adăugat că explozia a dus şi la rănirea a aproximativ 25 de oameni, printre care femei şi copii, aflaţi în prezent în stare gravă.

Violenţele s-au amplificat rapid în ultimele săptămâni în Afganistan, după ce Washingtonul a făcut cunoscut faptul că îşi va retrage trupele până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA.

Duminică seară talibanii au anunţat că vor declara o încetare a focului timp de trei zile pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, din această săptămână.

Citește și : Proteste la Porto împotriva summitului social al UE

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele de la New York şi Pentagon, din 11 septembrie 2001. Ele i-au înlăturat de la putere pe talibani, acuzaţi de sprijin acordat reţelei teroriste Al-Qaida, considerată responsabilă pentru atentate.

În perioada de vârf a prezenţei SUA pe teritoriul afgan, în anii 2010-2011, aproximativ 100.000 de militari americani erau desfăşuraţi în Afganistan. Fostul preşedinte democrat Barack Obama redusese acest contingent până la 8.400 de militari, apoi succesorul său, republicanul Donald Trump, a continuat retragerea; în prezent mai sunt doar 2.500 de militari americani în Afganistan.