DISTRIBUIȚI
afp

Guvernului noului preşedinte brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro îşi propune să economisească 1.000 de miliarde de reali (aproape 270 miliarde de dolari) în următorii 10 ani printr-o reformă a sistemului de pensii, pe care economiştii o consideră vitală pentru reducerea deficitului fiscal în creştere, transmite luni Reuters, citând un cotidian economic brazilian, relatează și agerpres.

Bolsonaro, fost căpitan în armată, care s-a înconjurat de consilieri recrutaţi dintre generali şi economişti liberali, a făcut din reforma pensiilor un punct central al campaniei sale. Cu toate acestea, a dat puţine detalii concrete înainte de preluarea mandatului şi ulterior.


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Într-unul din interviuri, el a vorbit despre o majorare modestă a vârstei de pensionare, dar a fost contrazis de consilierii săi a doua zi.

Conform detaliilor prezentate de cotidianul Valor Economico, planul noului guvern ar fi mai agresiv decât cel al predecesorului lui Bolsonaro, Michel Temer, care propunea economii de 800 miliarde de reali.

Printre măsurile preconizate s-ar afla introducerea unor criterii mai stricte de pensionare pentru angajaţii publici, inclusiv profesori şi poliţişti.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Brazilia, care dispune doar de o structură publică de pensii, ar urma să înfiinţeze şi un sistem privat. Acesta s-ar adresa însă doar angajaţilor tineri şi cu venituri mari, mai scrie publicaţia economică.

Conform aceleiaşi surse, punerea în aplicare a întregului pachet de reforme ar putea dura între 10 şi 20 de ani.