DISTRIBUIȚI
brasil247.com

„Rasismul este un lucru rar în Brazilia”, a dat asigurări în timpul unui interviu televizat preşedintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, în pofida gravelor discriminări la care sunt supuse persoanele de culoare în această ţară, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Şeful statului brazilian a făcut această declaraţie în timpul unui interviu difuzat marţi seara de postul Rede TV, pentru a se apăra de acuzaţiile la adresa lui privind derapajele sale rasiste, machiste şi homofobe.


Citește și : Theresa May va demisiona după ce finalizează ‘prima fază’ a procesului Brexit (purtător de cuvânt)

„Rasismul este un lucru rar în Brazilia. M-am săturat de această manie de a-i monta mereu pe negri împotriva albilor, pe homosexuali împotriva heterosexualilor”, a spus Bolsonaro, intervievat de Luciana Gimenez, prezentatoare de emisiuni de varieteuri, celebră pentru că are un fiu cu solistul de la Rolling Stones, Mick Jagger.

„Se spune că sunt homofob, rasist, fascist, xenofob, dar câştig alegerile. Cu un asemenea CV, nu ar fi trebuit să fiu nici măcar consilier municipal. Populaţia a înţeles că în vizor a fost luată o persoană nevinovată”, a declarat Bolsonaro.

Pentru a încerca să demonstreze că nu este rasist, fostul căpitan al armatei braziliene a povestit cum în 1978 el a salvat de la înec un soldat care „prin coincidenţă, era negru”. „Dacă aş fi fost rasist, ce aş fi făcut atunci când am văzut un negru căzând în apă? Aş fi stat cu braţele încrucişate”, a spus Jair Bolsonaro, în pofida faptului că din actualul guvern al Braziliei nu face parte nicio persoană de culoare.

Citește și : La un pas de tragedie. Un avion a ieşit de pe pistă la aterizare pe un aeroport din Myanmar

În Brazilia, numeroase persoane de culoare sunt adesea victime ale unor insulte rasiste, în special pe reţelele sociale.

În pofida politicii de cote care a permis multor persoane de culoare să studieze la universităţi, inegalităţile rămân semnificative pe piaţa muncii din această ţară. Potrivit Institutului Brazilian de Geografie şi Statistici, dintre cei 54% de brazilieni negri sau metişi, doar 5% ocupă posturi de conducere.