DISTRIBUIȚI
PinkNews

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a pus din nou la îndoială sistemul electoral brazilian, luni, în faţa câtorva zeci de ambasadori, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale în care toate sondajele îi prevăd o înfrângere, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Vrem să corectăm defectele, vrem transparenţă, democraţie reală”, a spus preşedintele de extremă dreapta, criticând din nou sistemul de vot cu urne electronice.


Citeşte şi: Moscova intenţionează să impună ‘termeni complet diferiţi’ dacă vor fi reluate negocierile de pace – Black News

„Sunt acuzat în mod constant că (uneltesc o) lovitură de forţă. Avem timp să soluţionăm problema, cu participarea forţelor armate”, a adăugat şeful statului în timp ce făcea o prezentare în PowerPoint a sistemului electoral.

Bolsonaro a vorbit aproape o oră la Palatul Alvorada în faţa ambasadorilor invitaţi strict să-l asculte pe acest subiect, în special din Franţa sau Spania.

Ambasadorii Chinei şi Argentinei, importanţi parteneri ai Braziliei, nu au fost invitaţi, din motive nespecificate.

De luni de zile, Jair Bolsonaro a insuflat ideea că buletinul de vot ar putea fi fraudulos din cauza votului prin urnă electronică, fără a oferi nici cea mai mică dovadă într-o ţară în care această formulă şi-a demonstrat fiabilitatea încă din 1996.

Fără a-l menţiona în mod explicit pe Bolsonaro, preşedintele Tribunalului Superior Electoral (TSE), Edson Fachin, a declarat la scurt timp că dezbaterea politică este „limitată de naraţiuni care tensionează societatea” şi că există un „negaţionism electoral inacceptabil”.

Citeşte şi: Acord în cadrul UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord – Black News

„E timpul să spunem destul dezinformării. De asemenea, este timpul să spunem nu populismului autoritar, care ameninţă realizările Constituţiei din 1988”, a adăugat el.

Potrivit sondajelor, Jair Bolsonaro va pierde alegerile din octombrie în faţa fostului şef de stat de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Criticile sale la adresa sistemului electoral sunt menite să deschidă calea pentru o contestare a rezultatelor la urne şi posibile tulburări politice grave, apreciază analiştii.